Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju soków czy napojów – nie tylko jest widoczna mnogość smaków i kolorów, ale także firm. Przy tak dużym wyborze, warto zwrócić uwagę zarówno na nasze preferencje smakowe, jak i skład danego trunku – przy tym najlepiej po prostu przeczytać jego etykietę, z której wiele można się dowiedzieć, np. że reklamowany na opakowaniu sok wcale sokiem nie jest, jest natomiast napojem lub nektarem. Jednak jaka jest między nimi różnica?
Spis treści
Różnice między sokiem, nektarem a napojem
Różnica między tymi trzema produktami, jak łatwo się domyślić, jest w składzie. Mimo że niejednokrotnie na kolorowym kartonie widnieje napis „sok 100%” to warto się bliżej jemu przyjrzeć, zanim włożymy go do koszyka z zakupami. Przede wszystkim różnica polega na zawartości owoców w danym produkcie. Sok w swoim składzie musi zawierać 100% owoców – wyciśniętych bezpośrednio lub z zagęszczonego wcześniej soku owocowego. Nektar posiada minimum 25% soku lub przecieru, natomiast napój maksymalnie 30% (jego bazę stanowi połączenie soku oraz wody, a także substancji konserwujących). Jak widać najbardziej wartości jest sok, natomiast napojów owocowych najlepiej unikać.
Dobry sok – czym się charakteryzuje?
Sok wg prawa unijnego powinien smakować, wyglądać i pachnieć tak, jakby był świeżo wyciśnięty. Musi to być napój zdolny do fermentacji, jednak nie sfermentowany, jest też wyprodukowany ze świeżych, zdrowych i dojrzałych owoców (lub warzyw). Czytając ten opis można pomyśleć, że na takie miano zasługuje jedynie sok jednodniowy w szklanej butelce, nic bardzie mylnego!
Soki w kolorowych kartonach najczęściej są produkowane z koncentratu owocowego, czyli inaczej mówiąc są odtwarzane. Nie brzmi to w sposób wzbudzający zaufanie, jednak nie powinniśmy się niczego obawiać. Sok odtwarzany, jeśli został wyprodukowany zgodnie z panującymi kryteriami, jakościowo dorównuje do średniej jakości świeżo wyciśniętego napoju. Wg obowiązujących zasad do soków owocowych (aby złagodzić ich kwaśny smak) można dodawać cukier. Jeżeli dodatek słodzący jest mniejszy niż 15 g/l producent nie ma obowiązku informować o tym na etykiecie, jeśli jednak ilość g/l jest większa niż 15 (maksymalnie dopuszczalna liczba to 150 g/l) na opakowaniu powinna znaleźć się informacja, że sok jest z dodatkiem cukru. Dopuszczalne jest także dodawanie do soku kwasu cytrynowego. Zarówno warzywne jak i owocowe soki można wzbogacić witaminami.
Nektar – czy warto po niego sięgnąć?
Jak już zostało wspomniane nektar to połączenie w proporcjach 50/50 soku i wody. Dodatkowo można do niego dodawać więcej substancji słodzących niż do soku – ustalone jest, że maksymalna obecność cukru to 200 g/l. Na etykiecie, na której widnieje informacja „bez dodatku cukru” do nektaru został dodany słodzik. Nektar także nie może zawierać barwników, sztucznych aromatów czy konserwantów. Mimo że w tym produkcie jest zawarta mniejsza ilość owoców niż w soku, produkt ten jest (za sprawą substancji słodzących) zdecydowanie słodszy niże jego zdrowszy poprzednik.
Napój – produkt, którego lepiej unikać
Napój, a raczej „bezalkoholowy napój na bazie soków” jest produktem, w którym jak się przyjmuje jest mniej soku niż w nektarze. Może to być dowolna ilość, jednak zazwyczaj jest to 2-5% zawartości soku owocowego, a bywa też tak, że nie ma go wcale. Warto dodać, że do napojów zalicza się także produkty, które mają wysoki procent zawartości owoców (musi być wyższy niż w przypadku nektaru), ale do składu zostały także dodane konserwanty, aromaty, sztuczne substancje słodzące oraz sztuczne i naturalne barwniki. Jak widać jeśli dbamy o swoje zdrowie lepiej nie sięgać po ten produkt nawet sporadycznie.
Znając tego typu informację możemy łatwo rozpoznać zwykły chwyt marketingowy. Jest wiele soków czy nektarów, które chcąc wyróżnić się na dużym rynku zamieszczają informacje na swoim produkcie „bez dodatku konserwantów”, „bez sztucznych barwników” itp. Jest to oczywiste, ponieważ zgodnie z przepisami produkty te nie byłyby wtedy sokami czy nektarami.
Dlatego też warto czytać etykiety – zwłaszcza przy wyborze każdego produktu spożywczego. Wybierając napój warto zadać sobie pytanie czy nie lepiej zrezygnować ze szklanki napoju owocowego (który w swoim składzie ma mnóstwo cukru) niż z kawałka czekolady?