Rzodkiewka – warzywo na wiele dolegliwości

Mała bomba bogatych wartości odżywczych. Rzodkiewki są posiadaczkami dużej ilości potasu, związków siarki, pomagają walce z wypadającymi włosami i łamiącymi się paznokciami. Polecana w walce z niestrawnością oraz na pobudzenie apetytu.

Rzodkiewka pomoże w dolegliwościach układu pokarmowego, pobudza łaknienie i trawienie,wspomaga pracę wątroby. Popularność rzodkiewka zawdzięcza oryginalnemu smakowi oraz atrakcyjnemu wyglądowi. Istnieje kilka odmian tego warzywa, różniących się ostrością smaku, wielkością, kształtem i kolorem. Spotkać możemy się z rzodkiewką czerwoną, czerwono-białą, a nawet czarną i białą. Właściwości zdrowotne rzodkiewki zawdzięczają olejkowi zawierającemu związki siarki, to on nadaje jej ostry smak oraz wpływa pobudzająco na trawienie.

Skarby rzodkiewki

Rzodkiewka dostarcza naszym organizmom większości witamin i składników mineralnych, jest także dobrym źródłem witaminy C. Oprócz tego zawiera niewielkie ilości witaminy B1, B2 i PP oraz takich składników mineralnych jak: żelazo, wapń, siarka, fosfor, magnez, miedź i mangan. Dlatego rzodkiewki są polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość.

Charakterystyczny ostry smak warzywa nadaje olejek goryczkowy, który zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny, zwiększa apetyt. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiega niestrawności i likwiduje zgagę. Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów.

Najczęściej rzodkiewki jemy na surowo, wtedy zachowują w pełni wartość odżywczą.
Rzodkiewki można chrupać w całości oraz dodawać starte lub pokrojone do surówek. Najsmaczniejsze rzodkiewki to te o intensywnej czerwieni, niezbyt wyrośnięte, o wydłużonym kształcie. Najlepsze są świeże!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest