Przegrzebki – wartości odżywcze, cena oraz przepis

Przegrzebki to małże, uważane za jeden ze zdrowszych produktów na świecie. Nie są trudne w przygotowaniu, a najlepiej smakują podane z minimalną ilością dodatków. W tym artykule, dowiesz się jakie mają wartości odżywcze i jak najlepiej je przyrządzić.

Przegrzebki – jak smakują?

Jak to owoce morza – trzeba się przyzwyczaić do konsystencji i smaku. Przegrzebki mają jednak pewną cechę, dzięki której zasmakują tym, którzy za takimi daniami nie przepadają – mają słodkawy, delikatny smak. Podawane są najczęściej z dodatkiem z masłem, czosnkiem i pietruszką.

Przegrzebki – wartości odżywcze

Przegrzebki są niskokaloryczne, w 100 g posiadają zaledwie 88 kcal. Jeśli chodzi o ich wartości odżywcze, to na pierwszym miejscu ustawia się białko. Poza tym, bogate są w fosfor, żelazo, magnez, selen, potas. Świetnie wpływają na odpornosć organizmu oraz budowę tkanki mięśniowej. Z powodzeniem spożywać je można nawet 3 razy w tygodniu, ponieważ nie zawierają toksyn.

Przegrzebki – cena

Jedynym minusem tego produktu jest cena. Przegrzebki są niestety drogie, ponieważ za 100g, trzeba zapłacić około 20 zł. Więc, aby przygotować porcję dla dwóch osób, minimalny koszt wynosi 40 zł. Mimo wszystko, warto raz na jakiś czas, przygotować przegrzebki i zasmakować w ich wyjątkowym smaku.

Przegrzebki – przepis

Przegrzebki można spożywać na surowo, przygotować je na patelni, grillu lub w piekarniku. Na początku, należy otworzyć muszlę nożem i wyjąć przegrzebkę, a następnie dokładnie ją umyć. Mięso przegrzebek, przyrządza się bardzo krótko, ponieważ szybko twardnieje. Najlepiej przygotować je z dodatkiem kilku składników, tak aby nie stłamsić ich charakterystycznego smaku

Przegrzebki z masłem, czosnkiem i pietruszką

Składniki:

  • 16 przegrzebków
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masło
  • posiekana pietruszka
  • cytryna

Przygotowanie
Dokładnie umyj i osusz mięso. Na patelni rozgrzej masło i odrobinę oliwy. Posiekaj czosnek i dodaj wraz z przegrzebkami na patelnię. Smaż minutę z każdej strony, na koniec delikatnie przyprawiając solą i pieprzem. Przegrzebki podawaj z natką pietruszki i skropione cytryną. Muszle możesz wykorzystać jako talerz, wystarczy, że dokładnie je umyjesz i osuszysz, a następnie wyłożysz na nie gotowe danie.

Przegrzebki są bardzo proste w obsłudze, wystarczy kupić pewny i świeży produkt. Warto próbować nowych smaków, jeśli tylko nadarzy się okazja, a zwłaszcza tych, które przynoszą tyle dobrego dla Twojego organizmu. Przegrzebki sprawdzą się jako potrawa na romantyczną kolację, bo jak wiadomo, owoce morza to jeden z afrodyzjaków.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest