Indeks glikemiczny produktu spożywczego oznacza jak bardzo i jak szybko wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu tego produktu. Im niższy indeks glikemiczny, tym lepszy jest dla naszego zdrowia produkt, ponieważ gwarantuje to, że insulina będzie wydzielana sukcesywnie i zaraz po zjedzeniu nie będziemy głodni. Po spożyciu produktu o wysokim indeksie glikemicznym, poziom insuliny bardzo szybko wzrasta, ale równie szybko spada, przez co w krótkim czasie znów będziemy potrzebowali przekąski.
Spis treści
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Produkty spożywcze dzielą się na te o wysokim, średnim oraz niskim indeksie glikemicznym. Oczywiście niektóre produkty o wysokim indeksie glikemicznym są zdrowe i należy je jeść, jednak warto wiedzieć co może spowodować nagły skok cukru we krwi i ograniczać je w diecie (szczególnie te, które nie przynoszą nam żadnych korzyści) i zastępować je produktami o niskim indeksie glikemicznym.
Poniżej lista produktów spożywczych, które mają niski indeks glikemiczny:
- Zielone warzywa (kapusta, cukinia, fasolka szparagowa, zielony groszek, brokuły, szpinak, szparagi, szczaw, sałata, cykoria, brukselka) – podczas diety są polecane nie tylko ze względu na wysoką zawartość witamin i innych substancji odżywczych, ale również przez to, że mają niski indeks glikemiczny.
- Warzywa korzeniowe (por, rzodkiew, rzepa, marchewka, cebula, seler, buraki) – zupa z warzyw korzeniowych świetnie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory, oprócz tego jest bardzo sycąca, a niski indeks glikemiczny składników sprawia, że nie musimy się martwić, jedząc ją nawet w podwójnych porcjach.
- Warzywa strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola, groch) – są niezastąpione w diecie, szczególnie wegetariańskiej i wegańskiej. Można z nich przyrządzić niezliczoną ilość past, zup, sosów, zapiekanek i innych potraw, dzięki czemu trudno się nimi znudzić.
- Owoce (maliny, brzoskwinie, jabłka, orzechy, rabarbar, śliwki, pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, gruszki, wiśnie, truskawki, winogrona, kiwi, ananas, morele) – składniki odżywcze i witaminy zawarte w owocach powodują, że są bardzo ważne w codziennej diecie, dlatego owocami dobrze zastąpić słodkie i słone niezdrowe przekąski.
Warto pamiętać, że wysoki indeks glikemiczny mają produkty przetworzone i są one najgorsze dla naszego organizmu, powinniśmy wybierać produkty naturalne, które najlepiej działają na nasze ciało.