Trzy powody dla których warto jeść wątróbkę

Z pozoru wątróbka kojarzy nam się z czymś niesmacznym, z produktem do jedzenia którego usilnie namawiali nas w dzieciństwie rodzice czy dziadkowie. Okazuje się jednak, że wątróbka ma wiele właściwości działających dobroczynnie na nasz organizm. Wielu dietetyków zalicza wątróbkę do grupy tak zwanych „superfoods” (żywności wyjątkowo bogatej w składniki odżywcze) i zalecają ją zarówno osobom na diecie jak i tym wyjątkowo aktywnym.

Wartości odżywcze

Jeśli zastanawiałeś się nad wątróbką podczas trzymania i wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych warto wspomnieć o jej kaloryczności. 100gram wątróbki to ok 140kcal, co w przybliżeniu odpowiada 1 małemu batonowi z czekolady czy słoikowi marynowanych oliwek. Warto też na wstępie obalić mit mówiący iż wątróbka ma tendencję do gromadzenia toksyn z organizmu – jej działanie jest zupełnie odwrotne. Wątroba, jako organ, oczyszcza organizm ze związków, a nie magazynuje je w sobie.

Poniżej przedstawiamy trzy główne powody, dlaczego warto włączyć ten produkt do codziennej diety

  1. Po pierwsze, wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Pierwsza z wymienionych witamin pełni ważną funkcję w produkcji erytrocytów, a więc zapobiega powstawaniu uciążliwej anemii, która często dopada nas po zabiegach i operacjach. Dodatkowo dba o nasz układ nerwowy, a jej niedobór często wymieniany jest jako sprzyjający w powstawaniu depresji. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Jak zatem widać, jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu. Oprócz witamin z grupy B znajdziemy w niej również witaminę A, D i K.
  2. Po drugie, wątróbka jest niezwykle bogatym źródłem żelaza – zawiera go więcej niż pierś z kurczaka! Jedzenie wątróbki zapobiega więc niedoborom tego pierwiastka i  co za tym idzie, chroni przed anemią. Dla porównania, na 18 mg żelaza w wątróbce przypada prawie dwadzieścia razy mniejsza jego ilość w piersi z kurczaka. Popularna i uważana za doskonałe źródło żelaza natka pietruszki jest 4-krotnie mniej wartościowa.
  3. Ostatnią zaletą wątróbki jest fakt, że jest ona dobrym źródłem białka, przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby są jednak znacznie tańszą alternatywą ( średnia cena na rynku to 6zł za 1kg). Wątróbka więc idealnie sprawdzi się dla wszystkich aktywnych fizycznie osób, którzy próbują zbudować tkankę mięśniową, jak najniższym nakładem finansowym. Aminogram wątróbki wypada dużo korzystniej niż aminogram sporej kostki twarogu.

Warto zwrócić uwagę, że wymienione właściwości mają wszystkie rodzaje wątróbki: wieprzowa, wołowa czy drobiowa.Dużo zdrowsza i lżejsza jest wątróbka gotowana lub prażona w sosie własnym. Można więc wybrać ulubioną i przyrządzić ją wedle uznania – z dużą ilością przypraw czy z owocami.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest