Kasza jęczmienna ze szparagami

Składniki:

  • kasza jęczmienna – 200 g
  • szparagi zielone – 200 g
  • cebula – 1 szt.
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • szynka parmeńska – 100 g
  • suszone pomidory w zalewie olejowej – 50 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • cytryna – 1 szt.
  • miód
  • kmin rzymski – 1 szczypta
  • oliwa z oliwek

    Przygotowanie:

  • kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z zaleceniami z opakowania
  • szparagi obieramy i kroimy na średnie kawałki, rozgrzewamy patelnie z oliwą, dodając szparagi
  • doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku. Smażymy około 2 minuty
  • do ugotowanej kaszy dodajemy szparagi
  • dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy oliwą z suszonych pomidorów. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę – po czym dodajemy je do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną miodu oraz skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy szczyptę kuminu.
    Smacznego !
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest