Spis treści
Składniki:
- kasza jęczmienna – 200 g
- szparagi zielone – 200 g
- cebula – 1 szt.
- natka pietruszki – 2 łyżki
- szynka parmeńska – 100 g
- suszone pomidory w zalewie olejowej – 50 g
- czosnek – 1 ząbek
- cytryna – 1 szt.
- miód
- kmin rzymski – 1 szczypta
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z zaleceniami z opakowania
- szparagi obieramy i kroimy na średnie kawałki, rozgrzewamy patelnie z oliwą, dodając szparagi
- doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku. Smażymy około 2 minuty
- do ugotowanej kaszy dodajemy szparagi
- dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy oliwą z suszonych pomidorów. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę – po czym dodajemy je do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną miodu oraz skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy szczyptę kuminu.
Smacznego !