Pomarańcza – bogate źródło witamin i wartości odżywczych

Są soczyste i bardzo smaczne a dzięki cudownemu zapachowi i zawartych w nich witaminom często stanowią składnik kosmetyków – pomarańcze. Jedząc je regularnie potrafią w naturalny sposób oczyścić organizm z toksyn i przyspieszyć metabolizm. A to tylko nieliczne z ich zalet. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych, które usprawnią działanie naszego organizmu.

Wartości odżywcze pomarańczy

Pomarańcze to przede wszystkim bogaty zasób witaminy C, która odpowiada za prawidłowe działanie układu sercowego oraz krążenia krwi. Jej dobroczynne właściwości antyoksydacyjne sprawdzą się także u osób borykających się ze stresem i przemęczeniem. Jedząc pomarańczę (najlepiej z białą błoną oddzielającą miąższ od skórki) zadbasz o promienistą skórę i odpowiednie funkcjonowanie systemu nerwowego, a to dzięki zawartym w owocach witaminom z grupy B. Oprócz tego zawarty w pomarańczy potas działa pozytywnie na pracę serca.

Właściwości lecznicze pomarańczy

Regularne spożywanie pomarańczy pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych – substancje zawarte w cytrusach przeciwdziałają powstawaniu komórek nowotworowych w ich pierwszej fazie rozwoju. Witaminy zawarte w owocach kryją się nie tylko w ich miąższu, również skóra pomarańczy jest bardzo wartościowa – zawiera ona dużo witaminy P, która może znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu.

5305930485 18b89f00fe o

Moc witamin, znajdujących się w pomarańczach, wspiera także prawidłową pracę jelit i żołądka, opóźnia procesy starzenia się skóry i wzmacnia odporność. Szczególnie w okresie przeziębienia i grypy warto pić sok z pomarańczy – pomaga obniżyć gorączkę i zadbać o dostarczenie osłabionemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Kaloryczność pomarańczy

Warto również włączyć te owoce do codziennej diety. Ekstrakt z cytrusów jest bowiem często wykorzystywany do preparatów wspomagających odchudzanie. A to dlatego, że pomarańcze stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego, który przyspiesza pracę metabolizmu, ułatwiając tym samym szybszą przemianę materii.

Wartość kaloryczna w średniej wielkości pomarańczy to tylko 70 kalorii, a jedzenie zaledwie jednego owocu wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędnej dziennej dawki witaminy C. Dodatkowo, ze względu na niski indeks glikemiczny pomarańcze mogą jeść również osoby chorujące na cukrzyce.

Pomarańcza ze względu na swoją konsystencję może być dodawana do różnego rodzaju potraw. Najczęściej znamy ją pod postacią wyciśniętego soku albo surowego owocu jedzonego bez skórki, ale sprawdzi się również jako marynata do mięs i ryb, lub dodatek do ciast np. w postaci startej skórki.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest