Pieprz cayenne – właściwości lecznicze i odchudzające

Pieprz cayenne jest zapewne znany wszystkim miłośnikom pikantnej kuchni. Ta ostra przyprawa może być dodawana do wielu dań i bardzo dobrze – posiada bowiem wiele właściwości prozdrowotnych, a nawet może pomóc podczas odchudzania.

Cayenne – pieprz czy papryka?

Co ciekawe, przyprawa ta nie ma nic wspólnego z pieprzem. Jest to wysuszona i w całości zmielona odmiana papryki Capsicum frutescens. Pieprz cayenne jest niezwykle pikantny, w skali ostrości (skala Scoville’a) mieści się w przedziale 30 000 – 50 000 SHU – dla porównania papryczka jalapeno ma „zaledwie” od 2500 do 8000 SHU. Poza tym przyprawa ma charakterystyczny aromat – nie zdradzający tak dużej ostrości oraz intensywny pomarańczowy kolor. Papryczka, z której powstaje pieprz cayenne wywodzi się z Ameryki Środkowej, została natomiast rozpowszechniona w Europie w XVI i XVII wieku. Przyprawę można kupić praktycznie wszędzie, istnieją też miejsca gdzie całą papryczkę kupi się bez problemu – zazwyczaj są to kraje, w których jest ona uprawiana, czyli: Argentyna, Indie czy Pakistan.

Kapsaicyna – sprawczyni ostrości

Kapsaicyna zawarta w papryczce jest związkiem chemicznym, który podrażnia kubki smakowe i podniebienie jednocześnie dając uczucie ostrego pieczenia, a czasami nawet bólu. Jest zatem odpowiedzialna za ostrość i pikantność pieprzu kajeńskiego, ale nie tylko. W odpowiednich dawkach posiada właściwości terapeutyczne i zdrowotne.

Właściwości pieprzu cayenne – dlaczego warto dodać go do swojej kuchni?

Za wiele właściwości prozdrowotnych pieprzu cayenne szczególnie odpowiedzialne są składniki bioaktywne zawarte w papryczce, czyli wspomniana już wcześniej kapsaicyna, a także składniki mineralne i witaminy. Już od tysięcy lat znane jest zdrowotne działanie pieprzu kajeńskiego – był on zalecany w medycynie chińskiej, koreańskiej oraz ajurwedyjskiej – tradycyjnie najczęściej stosowano go przy problemach żołądkowych oraz bólach mięśniowych.

Obecnie potwierdzone jest więcej korzystnych działań pieprzu cayenne dla organizmu człowieka. Nie tylko ma właściwości lecznicze, ale także wspomaga funkcjonowanie niektórych układów. Przede wszystkim zawarta w pieprzu kapsaicyna działa antybakteryjnie i przeciwbólowo – dzięki temu pieprz cayenne skutecznie łagodzi bóle głowy i nerwobóle. Poza tym jest składnikiem wielu maści i plastrów rozgrzewających, które stosowane są przy bólach stawów czy mięśni. Co ciekawe naukowcy z Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna ma działania antynowotworowe – hamuje bowiem rozrost komórek rakowych, jednocześnie nie szkodząc tym zdrowym.

Poza kaspaicyną, wartościowymi substancjami zawartymi w pieprzu cayenne są witamina A oraz E, a także żelazo, magnez, cynk czy potas. Dlatego podczas przeziębienia warto sięgać po tę ostrą przyprawę – nie dość, że skutecznie rozgrzewa, to udrażnia zatkany nos i łagodzi ból głowy. Poza tym pieprz cayenne wpływa korzystnie na układ krążenia – obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko powstawania niebezpiecznych zakrzepów i zatorów, które mogą prowadzić do udaru.

Tak jak większość ostrych przypraw, także pieprz kajeński pobudza układ pokarmowy, dlatego jest zalecany wszystkim, którzy mają problemy trawienne – przyspiesza trawienie, łagodzi wzdęcia, symuluje produkcję soków żołądkowych oraz zapobiega zatruciom pokarmowym.

Pieprz cayenne a odchudzanie

Z ostrą, pomarańczową przyprawą powinni zapoznać się wszyscy ci, którzy chcieliby schudnąć. Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm oraz procesy trawienne, a także zwiększa temperaturę ciała. Dodatkowo spożywany w niewielkich ilościach hamuje apetyt szczególnie na dania słone, tłuste oraz słodkie. Przyspiesza także spalanie tkanki tłuszczowej. Warto jednak pamiętać, że spożywanie przyprawy regularnie w dość dużych ilościach sprawia, że organizm przyzwyczaja się do niej i niejako na nią uodparnia, co może spowolnić odchudzanie. Oczywiście myśląc o zmniejszeniu swojej wagi zwróćmy uwagę, że pieprz cayenne wspomaga jedynie niektóre procesy pomagające schudnąć – chcąc mieć satysfakcjonujący efekt powinniśmy postawić na racjonalną dietę oraz wzmożoną aktywność fizyczną.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania przyprawy

Niestety nie każdy powinien spożywać pieprz cayenne – nie powinny tego robić osoby przyjmujące leki na hamowanie wydzielania kwasu żołądkowego. Ponadto pieprz cayenne może zwiększać ryzyko krwawienia, dlatego nie powinni go spożywać osoby zażywające leki rozrzedzające krew. Kapsaicyna zawarta w przyprawie obniża poziom cukru, dlatego może wpływać niekorzystnie na cukrzyków. Jak widać warto zapoznać się z właściwościami przyprawy, aby nie pogorszyć stanu swojego zdrowia.

Pieprz cayenne – do czego stosować?

Miłośnicy ostrego jedzenie mogą dodawać przyprawę praktycznie do każdej wytrawnej potrawy. Jednak najbardziej pasuje ona do sosów, różnego gatunku mięs, ryb oraz owoców morza. Co ciekawe pieprz cayenne doskonale komponuje się z czekoladą – jednak należy uważać z dawkowaniem przyprawy, już niewielka szczypta sprawia, że potrawa nabierze pikantnego smaku.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest