Niepozorna pieczarka zyskała popularność na całym świecie, ze względu na łatwą uprawę, smak oraz nagromadzone w niej składniki potrzebnych zasobów. Już wiele lat temu, został obalony mit, iż jestem grzybem pozbawionych wartości odżywczych.
Rozróżniamy dwie odmiany grzyba – pieczarkę łąkową oraz polną. Oba rodzaje stały się dość popularne, jednak pieczarka polna, zyskała większą popularność w Europie, w XVl wieku uchodziła za najsmaczniejszy przysmak, a także trafiała na stoły najzamożniejszych. Charakteryzuje się białą barwą, delikatnym smakiem oraz występuje w nieco mniejszych rozmiarach niż pieczarka łąkowa, która kontrastowo posiada nieco bardziej wyrazisty smak, brązowawy kolor.
Najczęstsze zastosowanie pieczarek znajdziemy w popularnej zwłaszcza w Polsce zupie pieczarkowej, jako składnik sosów, farszów czy niezbędnik do zapiekanek. Ich dostępność ma szeroki zakres, znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym, targach czy nawet możemy wyhodować ją samodzielnie bądź znaleźć, dziko rosnącą na łące.
Spis treści
Właściwości odżywcze pieczarki
Dawno temu powstał mity, w którym wysnuto, że ta odmiana grzyba, nie jest wskazana w diecie, ze względu na ciężkostrawność oraz znikomą wartość odżywczą. Po przeprowadzonych badaniach, okazało się, że pieczarki posiadają mnóstwo przeciwutleniaczy oraz witamin.
Kaloryczność pieczarek jest bardzo nisko, ponieważ w stu gramach znajdziemy jedynie dwadzieścia dwie kalorie, a to dzięki temu, iż grzyb w dziewięćdziesięciu pięciu procentach składa się wyłącznie z wody. Pozostałymi są białko praz węglowodany o wysokości trzech gram, a także minimalna część tłuszczu stanowiąca resztę składu. Jeśli posiadasz wysoki wskaźnik cholesterolu, koniecznie uwzględnij w swojej diecie ten produkt, ponieważ pieczarka, jest obdarzona w błonnik występujący w postaci beta-glukenu, który obniża ‘zły’ cholesterol, a także normuje poziom glukozy we krwi.
Grzyby są także idealnym uzupełnieniem niezbędnych, do prawidłowego funkcjonowania, witamin takich jak, witamina B, B2, B3, B5. Posiadają także kwas foliowy oraz mniejsze pokłady witaminy C oraz D. Nie możemy pominąć związków bioaktywnych, takich jak – lektyny, która mają działanie przeciwnowotworowe. Są także genialnym przeciwutleniaczem
Odpowiednie przygotowanie pieczarki
Na pewno punktem wyjściowym będzie dokładne umycie pieczarek w zimnej wodzie, ponieważ pod budową ich kapelusza, zapewne doszukamy się dużej ilości ziemi. Kolejno obieramy pieczarki z cienkiej skórki na kapeluszu, zaczynając ruch nożem od wewnętrznej, dolnej części grzyba. Podobnie postępujemy z trzonem. Najwięcej witamin znajduje się tuż pod samą skórką, a więc postaraj się obrać ją, pozbawiając się jak najmniejszej warstwy.
Sposobów jest całe mnóstwo, zasadniczo, możemy je usmażyć na maśle jak ugotować. Często natrafiamy na marynowane wraz z zielem angielskim, pieczarki w słoikach. Nie obawiajmy się poddania grzyba obróbce wraz z tłuszczem, ponieważ wszystkie witaminy rozpuszczają się właśnie w nim. Z ciekawostek, możemy skonsumować pieczarkę nawet na surowo.