Dieta antyhistaminowa – zasady, produkty, efekty, jadłospis i opinie

Dieta antyhistaminowa zalecana jest osobom z nietolerancją histaminy, jak również pacjentom z uczuleniem na histaminę. Aby złagodzić objawy nietolerancji, takie jak niestrawność czy pokrzywka, należy zastosować dietę antyhistaminową. Wykluczenie z jadłospisu produktów z histaminą to główna metoda leczenia.

Mnóstwo osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że mogą mieć alergię na produkty zawierające dużą ilość histaminy. Kiedy ją ignorujemy na pewno odczujemy to na całym ciele w postaci nieprzyjemnych objawów. Dieta działa na zasadzie eliminacyjnej. Oznacza to, że nie uwzględnia produktów bogatych w histaminę oraz tych, które mogą wpływać na ich wydzielanie. W trakcie trwania kuracji chodzi o to by spożywać odpowiednie produkty

Dieta antyhistaminowa jadłospis

Jakie produkty można jeść?

Twaróg, śmietana, mleko i ser ricotta, zboża z wyjątkiem pszenicy, potrawy i warzywa z wyjątkiem pomidorów, szpinaku, dyni, kiszonek, fasolki czerwonej, bakłażanu i soi, owoce i przetwory takie jak jabłka, grejpfruty, gruszki, figi, winogrona, kiwi, mango, rabarbar, arbuz,mięso, jajka, syropy kukurydziane, klonowe, cukier, słodziki oraz miód, oleje naturalne i masło, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, żelatyna, kawa w małej ilości, przyprawy (prócz zakazanych).

Jakie produkty zawierają duże ilości histaminy?

Sery wędzone i twarde, pomidory, w tym wytwory pomidorowe jak ketchup, kakao, czekolada, czerwone wino, szampany (wino musujące), kiszonki, tuńczyk, kiełbasy zrobione z surowego mięsa, salami, przyprawy – ostra papryka, gałka muszkatałowa, curry, goździki, anyż i cynamon.Jakie produkty stymulują wydzielanie histaminy w organizmie? Kiwi, truskawki, skorupiaki, banany, czekolada, cytrusy.

Dieta antyhistaminowa przepisy

Dieta bez histaminy powinna się opierać na świeżej żywności obrabianej termicznie lub mrożonej bezpośrednio po zakupie. Osoby z nietolerancją histaminy nie powinny jeść posiłków długo przechowywanych i odgrzewanych kilkakrotnie. Dieta bez histaminy zaleca:

  • ryż, ziemniaki, kaszę jaglaną, gryczaną, komosę ryżową, amarantus,
  • płatki owsiane, jaglane, siemię lniane, chleb żytni na zakwasie,
  • świeże jajka, nabiał: twaróg, serek wiejski,
  • świeże lub mrożone ryby o jasnym mięsie, mięso: kurczak, indyk, kaczka, królik, dziczyzna,
  • wszystkie warzywa oprócz pomidorów, bakłażana i szpinaku,
  • owoce: jabłka, czarne jagody, borówki, wiśnie, porzeczki, brzoskwinie, morele, melony, mango.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie: Owsianka (50 g płatków owsianych – 5 łyżek) na mleku (250 g – 1 szklanka) z dodatkiem miodu (25 g – 1 łyżka). Mus owocowy z gruszek (130 g – 1 szt.) i jabłek (150 g – 1 szt.)

Obiad: Zupa jarzynowa (300 g) na wywarze warzywnym, kasza jaglana (190 g – 1 szklanka) z grillowanym kurczakiem (150 g) i surówką z marchwi (90 g -1 duża) i jabłka (90 g – pół dużego).

Kolacja: Sałatka z ziemniaków (85 g – 1 duży), jaja (50 g – 1 szt.), kalafiora (100 g) oraz groszku (30 g – 2 łyżki).

Dieta antyhistaminowa opinie

Dieta antyhistaminowa – indywidualny jadłospis – opinia osoby, która zastosowała dietę: „bóle głowy właściwie ustały, migdały wróciły do normy, energia powróciła, skóra wygląda dużo lepiej. Wyraźnie widać, że dieta działa, dlatego chciałabym ją dalej kontynuować”.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.