Dieta antyhistaminowa zalecana jest osobom z nietolerancją histaminy, jak również pacjentom z uczuleniem na histaminę. Aby złagodzić objawy nietolerancji, takie jak niestrawność czy pokrzywka, należy zastosować dietę antyhistaminową. Wykluczenie z jadłospisu produktów z histaminą to główna metoda leczenia.
Mnóstwo osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że mogą mieć alergię na produkty zawierające dużą ilość histaminy. Kiedy ją ignorujemy na pewno odczujemy to na całym ciele w postaci nieprzyjemnych objawów. Dieta działa na zasadzie eliminacyjnej. Oznacza to, że nie uwzględnia produktów bogatych w histaminę oraz tych, które mogą wpływać na ich wydzielanie. W trakcie trwania kuracji chodzi o to by spożywać odpowiednie produkty
Spis treści
Dieta antyhistaminowa jadłospis
Jakie produkty można jeść?
Twaróg, śmietana, mleko i ser ricotta, zboża z wyjątkiem pszenicy, potrawy i warzywa z wyjątkiem pomidorów, szpinaku, dyni, kiszonek, fasolki czerwonej, bakłażanu i soi, owoce i przetwory takie jak jabłka, grejpfruty, gruszki, figi, winogrona, kiwi, mango, rabarbar, arbuz,mięso, jajka, syropy kukurydziane, klonowe, cukier, słodziki oraz miód, oleje naturalne i masło, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, żelatyna, kawa w małej ilości, przyprawy (prócz zakazanych).
Jakie produkty zawierają duże ilości histaminy?
Sery wędzone i twarde, pomidory, w tym wytwory pomidorowe jak ketchup, kakao, czekolada, czerwone wino, szampany (wino musujące), kiszonki, tuńczyk, kiełbasy zrobione z surowego mięsa, salami, przyprawy – ostra papryka, gałka muszkatałowa, curry, goździki, anyż i cynamon.Jakie produkty stymulują wydzielanie histaminy w organizmie? Kiwi, truskawki, skorupiaki, banany, czekolada, cytrusy.
Dieta antyhistaminowa przepisy
Dieta bez histaminy powinna się opierać na świeżej żywności obrabianej termicznie lub mrożonej bezpośrednio po zakupie. Osoby z nietolerancją histaminy nie powinny jeść posiłków długo przechowywanych i odgrzewanych kilkakrotnie. Dieta bez histaminy zaleca:
- ryż, ziemniaki, kaszę jaglaną, gryczaną, komosę ryżową, amarantus,
- płatki owsiane, jaglane, siemię lniane, chleb żytni na zakwasie,
- świeże jajka, nabiał: twaróg, serek wiejski,
- świeże lub mrożone ryby o jasnym mięsie, mięso: kurczak, indyk, kaczka, królik, dziczyzna,
- wszystkie warzywa oprócz pomidorów, bakłażana i szpinaku,
- owoce: jabłka, czarne jagody, borówki, wiśnie, porzeczki, brzoskwinie, morele, melony, mango.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: Owsianka (50 g płatków owsianych – 5 łyżek) na mleku (250 g – 1 szklanka) z dodatkiem miodu (25 g – 1 łyżka). Mus owocowy z gruszek (130 g – 1 szt.) i jabłek (150 g – 1 szt.)
Obiad: Zupa jarzynowa (300 g) na wywarze warzywnym, kasza jaglana (190 g – 1 szklanka) z grillowanym kurczakiem (150 g) i surówką z marchwi (90 g -1 duża) i jabłka (90 g – pół dużego).
Kolacja: Sałatka z ziemniaków (85 g – 1 duży), jaja (50 g – 1 szt.), kalafiora (100 g) oraz groszku (30 g – 2 łyżki).
Dieta antyhistaminowa opinie
Dieta antyhistaminowa – indywidualny jadłospis – opinia osoby, która zastosowała dietę: „bóle głowy właściwie ustały, migdały wróciły do normy, energia powróciła, skóra wygląda dużo lepiej. Wyraźnie widać, że dieta działa, dlatego chciałabym ją dalej kontynuować”.