Olej z ostropestu z czego powstaje? Właściwości oraz wykorzystanie

Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z regionu Morza Śródziemnego. Ziele to jest znane było znane i cenione w medycynie ludowe już od tysiącleci. Obecnie jest uprawiane niemal na całym świecie, a jego właściwości zdrowotne doceniane są nie tylko w ziołolecznictwie. Coraz więcej lekarzy zaleca pacjentom stosowanie preparatów z ostropestem w wypadku schorzeń, ale również na co dzień.
Ostropest plamisty jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witamin D, E i K. Zawiera wysoką dawkę miedzi, selenu i cynku. Olej z tej rośliny zawiera ponadto garbniki, białka, minerały, fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym również kwas linolenowy. Swoje niezwykłe właściwości wspierające wątrobę ziele to zawdzięcza sylimarynie. Jest to zestaw flawonoliganów, który pomaga stabilizować błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, chroniąc tym samym wątrobę przed działaniem toksyn, a także pobudza jej zdolność do regeneracji. Jednym z najważniejszych przetworów na bazie ostropestu plamistego jest właśnie olej. Ma zbawienny skutek na zdrowie i urodę. Można go stosować zarówno wewnętrznie jak zewnętrznie.

Olej z ostropestu- do stosowania wewnętrznego

Olej z ostropestu plamistego przede wszystkim wspiera pracę wątroby i nerek oraz ma działanie silnie odtruwające:

  • Zwalcza zapalenie (również wirusowe) oraz marskość wątroby, a także pomaga przy zatruciach. Jest polecany w zwalczaniu schorzeń narządu wywołanych nadmiernym spożyciem alkoholu, jak również przy zatruciach grzybami np. Muchomorem sromotnikowym,
  • Wspiera organizm przy walce z negatywnym wpływem produktów przemiany materii,
  • Pomaga w regeneracji komórek wątroby,
  • Poprawia trawienie i wzmaga apetyt, stymulując produkcje soków trawiennych i żółci. Jest polecany na zaburzenia pracy dróg żółciowych,
  • Zwiększa efektywność laktacji,
  •  Działa przeciwzapalnie,
  • Działa przeciwzakrzepowo i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przez co wpływa korzystnie na gospodarkę sercowo- naczyniową,
  • Ma działanie odchudzające,
  • Pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym i dolegliwościom układu krążenia.
  • Zwalcza wolne rodniki, również w komórkach mózgowych, dzięki czemu nie tylko hamuje procesy starzenia, ale również wpływa korzystnie na pamięć i koncentracje,
  • Obniża poziom cukru i stabilizuje cholesterol we krwi,
  • Pomaga w leczeniu cukrzycy i wzmacnia odporność.

Olej z ostropestu-do stosowania zewnętrznego

Mimo, że zdecydowanie więcej korzyści możemy czerpać z oleju przyjmowanego wewnętrznie, to jednak do użytku zewnętrznego preparat ten jest niezastąpiony, przy pewnych schorzeniach. Dzięki swoim antyutleniającym i przeciwzapalnym właściwościom olej z ostropestu plamistego jest polecany przy leczeniu chorób skórnych. Najczęściej zalecany przy atopowym zapaleniu skóry, jak również przy innych alergiach. Także przy oparzeniach i trudno gojących się ranach preparat ten świetnie się sprawdzi, dzięki swoim właściwościom odkażającym, przeciwzapalnym i regeneracyjnym. Olej z ostropestu poleca się również jako środek łagodzący zapalenia dziąseł, gardła i krtani.
Jest też doceniany w kosmetyce naturalnej, działając regenerująco nie tylko na skórę (rozjaśnia cerę, zwalcza egzemy skórne i nadmierne rogowacenie), ale też wzmacnia włosy i paznokcie.

Olej z ostropestu w kuchni

Olej z ostropestu plamistego może być z powodzeniem używany w kuchni, dzięki czemu łatwiej i przyjemniej możemy czerpać jego cudowne właściwości przy codziennych posiłkach. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, dzięki czemu świetnie wkomponuje się w niejedno danie. Jednak z uwagi na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, najlepiej używać go na zimno. Sprawdzi się doskonale do różnego rodzaju past kanapkowych, surówek, sałatek lub jako dodatek do pieczywa.

Dawkowanie, Przeciwwskazania i skutki uboczne

Przy profilaktycznym zażywaniu oleju w formie doustnej zaleca się maksymalnie 2 łyżeczki dziennie (1 łyżeczka na pół godziny przed jedzeniem).
Jednak należy unikać tego preparatu w niektórych sytuacjach. Przy nadmiernej produkcji żółci żołądkowej lub przy stosowaniu leków antykoncepcyjnych i niektórych środków psychotropowych i przeciwzakrzepowych. Z uwagi na silne działanie, stosowania ostropestu powinny także unikać kobiety w ciąży i w okresie karmienia.

Nie zanotowano dotąd poważniejszych skutków ubocznych stosowania oleju z ostropestu, jednak w stosunkowo rzadkich przypadkach mogą się pojawić takie objawy jak biegunka i inne dolegliwości układu pokarmowego, ból głowy, lub świąd.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest