Nie każde ciemne pieczywo jest zdrowe – nie daj się oszukać!

Bardzo często ciemne pieczywo nie ma nic wspólnego z pieczywem pełnoziarnistym. Sztucznie zabawione, posypane ziarnami, ma na celu zmylić konsumenta, szukającego zdrowego zamiennika zwykłej białej bułki. Jak nie dać się oszukać?
Wiesz, co jesz?

Widząc ciemnobrązowe pieczywo w sklepie zwykle myślimy, jako o zdrowym, wysokobłonnikowym, przez to odchudzającym. Niestety, bardzo często nabieramy się w ten sposób na triki producenta.

Nie z jednego pieca, nie z jednej mąki

Oto, co oznaczają typy mąki, dostępne na sklepowych półkach:

 

Mąka pszenna

typ 450 – ta mąka idealnie nadaje się do wypieku ciast biszkoptowych i tortów,

typ 500 – mąka przeznaczona do wyrobu klusek, pierogów, pizzy, ciast kruchych i francuskich,

typ 550 – idealna do wypieku ciast drożdżowych,

typ 750, 1400, 1850, 2000 – typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa,

typ 2000 – to mąka razowa,

typ 3000 – mąka z pełnego przemiału, czyli przygotowanej z przemielenia całego ziarna – bielma okrywy i zarodka.

 

Mąka razowa

typ 580 – mąka żytnia jasna idealna do makaronów,

typ 800, 1400, 1850, 2000 – typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa.

 

Jak dajemy się oszukać?

Część „ciemnego pieczywa„ nie ma często nic wspólnego ze zdrowym pieczywem pełnoziarnistym. Jego produkcja przebiega bardzo często identycznie jak pieczywa białego (przygotowanego z udziałem białej, oczyszczonej mąki), z tą różnicą, że do ciasta dodawany jest karmel, który nadaje pożądaną, brązową barwę wypiekom.

Aby nie dać się oszukać, należy koniecznie czytać etykiety. Interesować nas powinny tylko wypieki wykonane z mąki z pełnego przemiału – najbardziej wartościowa,. Pieczywo takie będzie bogatsze w witaminy, składniki mineralne, a także błonnik pokarmowy, który na dłużej zapewni sytość. Skutecznie odstraszyć nas powinien widok na etykiecie karmelu lub innej substancji, której celem jest nadanie brązowej barwy wypiekom. Warto też nauczyć się organoleptycznego rozróżniania podróbek – pieczywo z dodatkiem karmelu, sporządzone z oczyszczonej mąki będzie zdecydowanie bardziej lekkie i pulchne niż prawdziwy ciężki i zwarty razowiec.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest