Mleko ryżowe – właściwości, wskazania i przeciwwskazania

Mleko ryżowe jest bardzo proste w przygotowaniu, w smaku przypomina zwykłe mleko, przy czym nie zawiera laktozy i zawiera mało kalorii. W tym artykule poznasz jego właściwości, a także sposób na przygotowanie takiego mleka oraz korzyści jakie możesz mieć z dodania tego produktu do swojej diety.

Skład mleka ryżowego i jego wpływ na zdrowie

Mleko ryżowe może różnić się swoimi właściwościami w zależności jakiego ryżu użyjemy do produkcji takiego mleka. Najwięcej wartości odżywczych będzie miało mleko przygotowane z ryżu jak najmniej przetworzonego, czyli będzie to ryż brązowy i niełuskany. W porównaniu do zwykłego mleka krowiego, mleko ryżowe jest dość ubogie w białko, którego zawiera około 0,1 g na 100 ml. W mleku ryżowym znajdziemy też znacznie mniejsze ilości wapnia niż w mleku krowim, więc jeśli pijesz dużo mleka i postanowisz zmienić mleko krowie na ryżowe, powinieneś zadbać o dostarczenie tego minerału z innych źródeł (zwłaszcza jeśli jesteś osobą aktywną). Sporą zaletą mleka ryżowego jest bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6).

  • Witamina B1 jest odpowiedzialna za przemiany węglowodanów dostarczonych z pożywienia, w energię. Poza tym wykazuje ona także udział w procesie gojenia się ran, oraz działa przeciwbólowo. Jej niedobór może powodować stany depresyjne oraz przewlekłe zmęczenie z wszystkimi jego skutkami (obniżona koncentracja, senność itd.).
  • Witamina B2 wspomaga funkcjonowanie błon śluzowych w naszym organizmie. Witamina ta bierze też udział w procesach przemiany białek i tłuszczy. Skutkiem niedoboru może być przemęczenie się oczu, lub nawet zaniki ostrości widzenia, a także zawroty głowy i bezsenność.
  • Witamina B3 uczestniczy w procesie powstawanie krwinek czerwonych, a także wspomaga procesy uwalniania energii z przetworzonych węglowodanów oraz funkcjonowanie obwodowego układu nerwowego. Efektem niedoboru może być wzmożone odczuwanie chłodu oraz choroby skóry.
  • Witamina B6 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, bierze udział w regulacji ciśnienia krwi, a także jest odpowiedzialna za produkcję przeciwciał, tym samym wspomagając naszą odporność. Objawami niedoboru witaminy B6 może być pogorszone samopoczucie, problemy ze snem, a także problemy z odpornością (zwiększona zachorowalność). Witaminy te nie są syntezowane w naszym organizmie, więc bardzo ważne jest ich dostarczenie z pożywienia.
  • Kolejną ważną witaminą zawartą w mleku ryżowym, jest witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem, pozwalającym radzić sobie ze stresem oksydacyjnym, pomaga ona także w syntezie substancji przeciwkrzepliwym, tym samym przeciwdziałając tworzenia się zakrzepów.
  • Mleko wyprodukowane z ryżu brązowego, będzie również bogate w minerały takie jak: selen, mangan, magnez oraz cynk. Mangan jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, jest także składnikiem wielu enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów, tłuszczy i białek. Ma on także wpływ na libido i sprawność seksualną.
  • Selen odpowiada za poprawne funkcjonowanie tarczycy, będąc składnikiem wielu enzymów. Pomaga on także w walce z wolnymi rodnikami i tym samym może on przeciwdziałać powstawania nowotworów. Wspomaga on również naszą odporność.
  • Magnez jest niezbędnym minerałem dla funkcjonowania naszego organizmu, bierze on udział w bardzo dużej ilości procesów biochemicznych w naszym układzie nerwowym, mięśniowym oraz odpornościowym. Jest także budulcem naszych kości i zębów. Jego niedobór zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, a także różnych chorób serca, astmy oraz cukrzycy. Natychmiastowym skutkiem niedoboru mogą być także takie objawy jak bezsenność, zawroty głowy, stany lękowe i depresje.
  • Cynk jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, określa on też strukturę białek, a także obniża poziom cholesterolu i wpływa na wchłanianie witamin. Ma on także duży wpływ na naszą odporność i zmniejsza ryzyko zachorowań na wiele chorób. Wzmacnia on również nasze włosy i paznokcie oraz wpływa na odczuwanie przez nas smaku i zapachu. Niedobór cynku może się objawić w braku apetytu, zwiększonej zachorowalności, a także w łamliwych paznokciach, wypadających włosach oraz problemach z koncentracją i zaburzonym poczuciu smaku (metaliczny posmak w ustach).

Mleko ryżowe i jego kalorie

Mleko ryżowe charakteryzuje się także świetną proporcją potasu (dużo) do sodu (bardzo mało), dzięki czemu jest to napój świetny dla osób z nadciśnieniem.

Z uwagi na bardzo małą zawartość tłuszczy, napój ten jest bardzo nisko kaloryczny, dzięki czemu jest świetną opcją dla osób chcących stracić na wadze.

Mleko ryżowe przygotowane z białego ryżu, świetnie sprawdzi się jako lekarstwo na biegunki i wszelkie dolegliwości związane z układem trawiennym, z racji na małą zawartość błonnika, który podrażnia błonę śluzową jelit.

Mleko ryżowe nie zawiera laktozy i tym samym jest produktem hipoalergicznym. Jest więc świetną alternatywą dla osób z alergiami pokarmowymi, a nawet dla osób z chorobą wrzodową oraz cierpiących na zapalenie błony śluzowej.

Mimo wielu zalet, mleko ryżowe ma też niestety jedną wadę. Jest nią zawartość arsenu, który może wywoływać wiele szkody dla naszego organizmu. Na szczęście dotyczy to głównie produktów ze sklepu,mleko ryżowe domowej roboty będzie zawierać co najwyżej znikome ilości tego pierwiastka. Dlatego powinniśmy unikać tego produktu w gotowej formie ze sklepu i polegać na własnym wyrobie.

Przepis na mleko ryżowe

Tak jak napisaliśmy wyżej, przygotowanie mleka ryżowego jest bardzo proste, a dodatkowo cena takiego produktu jest śmiesznie niska.

Mleko ryżowe z surowego ryżu:

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 szklanki wody niegazowanej

Ryż przesyp do miski i zalej dwoma szklankami wody. Taki ryż zostaw na około 10 godzin, następnie dolej 2 kolejne szklanki wody i dokładnie zblenduj. Powstałą masę przecedź przez sito. Pamiętaj aby mleko wstrząsnąć przed spożyciem.

Mleko ryżowe gotowane:

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 szklanki ryżu ( jeśli używamy ryżu brązowego, należy go moczyć w misce z wodą przez około godzinę przed przygotowaniem)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru brązowego

Ryż należy przesypać do garnka i zalać wodą. Następnie gotujemy ryż na małym gazie przez około 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż wystygnie, po chwili dosyp cukier i blenduj całość na gładką masę. Tak przygotowane mleko przelej do butelki i przed użyciem pamiętaj o wstrząśnięciu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest