Romantycznie nazywany miodem tysiąca kwiatów miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych miodów, jakie spożywamy. Co ciekawe poszczególne słoiczki tego słodkiego specyfiku mogą się od siebie różnić wyglądem, smakiem i właściwościami. Wszystko zależy, w jakich okolicach i z jakich kwiatów został stworzony.
Spis treści
Miód wielokwiatowy o różnych obliczach
Miód wielokwiatowy powstaje z nektaru wielu gatunków kwiatów rosnących zarówno na polach, jak na łąkach, czy w lasach. Z tego względu w zależności od obszaru, w jakim został zebrany, może się nieco różnić składem i właściwościami. To, co dodatkowo wpływa na wygląd i właściwości miodu tysiąca kwiatów to termin jego zbioru. Miód wielokwiatowy wiosenny charakteryzuje się zazwyczaj jaśniejszą barwą i delikatniejszym smakiem niż ten zbierany w lecie, który jest najczęściej ciemniejszy i bardziej intensywny.
Właściwości miodu wielokwiatowego
Jak już wspominaliśmy miody wielokwiatowe będą się od siebie różnić w zależności od roślin, jakie są dostępne w okolicach zbiorów. Jednak można przyjąć, że miody wiosenne mają dużą zawartość cukrów prostych, a miody letnie zawierają większą ilość enzymów i substancji o działaniu przeciwbakteryjnym. Miody wiosenne idealnie nadają się zatem jako źródło energii, zwłaszcza w stanach przemęczenia lub zwiększonego wysiłku fizycznego. Miód letni natomiast pomoże nam w zmaganiu się z przeziębieniami czy infekcją dróg oddechowych. Ponadto miody wielokwiatowe:
- pomagają przeciwdziałać chorobom serca
- obniżają ciśnienie
- wspomagają pracę układu pokarmowego
- łagodzą objawy kataru siennego i alergiczną postać astmy
- są źródłem wielu witamin i składników mineralnych
W kosmetyce stosuje się je jako składnik kremów, peelingów czy maseczek. Dzięki swoim właściwością doskonale odżywią naszą skórę. Bywają też używane do masaży wraz z olejkami eterycznymi. Natomiast dodatek miodu w szamponie sprawi, że nasze włosy będą odżywione a końcówki włosów wzmocnione.
Ile kalorii ma miód?
Przyjmuje się, że łyżeczka miodu zawiera około 40kcal, czyli 100 gram to około 324 kcal. Nie jest to najlepsza wiadomość dla osób dbających o wagę. Miód ma również wysoki indeks glikemiczny co znowu nie jest dobrą wiadomością dla cukrzyków. Do spożywania miodu należy zatem podchodzić z umieram. Jednak nadal miód może być zdrowym zastępcą cukru. Możemy nim słodzić herbatę, kawę czy mleko. Natomiast nalewka miodowa doskonale rozgrzeje nas w długie, jesienne wieczory. Co ważne miód traci swoje zdrowotne właściwości w wysokiej temperaturze dlatego, zanim dodamy go do herbaty czy kawy, należy odczekać aż przestygnie.
Prawdziwy czy fałszywy?
Jak wiele produktów na rynku także i miód pada nieraz ofiarą nieuczciwości producentów. Na rynku możemy znaleźć np. miody zmieszane z syropem glukozo-fruktozowym, które nie są pełnowartościowym produktem a do tego syrop glukozo-fruktozowy może powodować cukrzycę, nadciśnienie tętnicze czy choroby serca. Jak możemy poznać czy miód jest dobrej jakości? Na pewno złym znakiem jest, kiedy w zakupionym miodzie po czasie nie zachodzi proces krystalizacji. Krystalizacja jest naturalną konsekwencją właściwości chemicznych miodu. Najszybciej zachodzi w miodach gęstych i najbardziej dojrzałych. Proces krystalizacji zaobserwujemy też szybciej w miodach kwiatowych niż w miodach spadziowych. Kiedy miód pozostaje cały czas w takiej samej, płynnej formie możemy mieć pewność, że na pewno został on sztucznie zmodyfikowany.
Ile kosztuje miód?
Koszt słoiczka miodu wielokwiatowego to zazwyczaj około 20-30 złotych za kilogram. Warto kupować go w sprawdzonych pasiekach, aby mieć pewność, że kupimy produkt najlepszej jakości.