3 powody, dla których warto kupować mrożonki

Mrożenie ulubionych warzyw i owoców to prosta metoda na zdrowe, smaczne posiłki, która pozwala przenieść smak lata w chłodniejsze miesiące. Zalet wykorzystywania zamrożonych uprzednio produktów jest wiele – niestety tak jak mitów krążących wokół nich. Poznaj 3 powody, dla których warto kupować mrożonki!

Znaczenie warzyw i owoców w codziennej diecie

Pomimo tego, że fast – foody i żywność wysoko przetworzona jest bardzo chętnie kupowana, to coraz więcej ludzi zaczęło zwracać uwagę na to, co je. Aktywny tryb życia jest bardzo modny, ale ta moda korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Wiele też mówi się o tym, jak ważna jest odpowiednia dieta, która nie powinna objawiać się głodówką, a zmianą nawyków żywieniowych. Tutaj istotną rolę odgrywają warzywa i owoce, które powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Według dietetyków, należy spożywać przynajmniej trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców każdego dnia.

Mają istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia, chorób nowotworowych, a nawet depresji. Witaminy oraz minerały przyswajalne z warzyw i owoców biorą udział w procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Niedobór któregoś ze składników może powodować poważne problemy zdrowotne, a kiedy lista świeżych produktów, dostępnych do spożycia jest ograniczona, warto sięgnąć po mrożonki.

1. Mrożone produkty spożywcze są dobrej jakości

Czy mrożenie warzyw i owoców naprawdę powoduje eliminację cennych składników odżywczych potrzebnych w codziennej diecie? To jedno z błędnych, ale bardzo popularnych przekonań wśród wielu konsumentów. Choć większość owoców i warzyw dostępnych jest w sklepach przez cały rok, to nie zawsze są one tak samo smaczne. Młody szpinak, kalafior, zielona fasolka – najwięcej witamin i składników mineralnych zawierają w sobie wtedy, gdy przyroda na dobre obudzi się do życia po długiej zimie.

Po zimowym przebudzeniu, ziemia nie jest dobrze przygotowana na wydanie plonów. Zawarte w niej toksyny przenikają do dojrzewających warzyw, dlatego właśnie w czasie trwania zimy i wczesnej wiosny, warto sięgnąć po mrożonki. Ich jakość często przewyższa pod tym względem świeże produkty.

Różne warzywa i owoce, importowane z dalekich, ciepłych krajów docierają do Polski jeszcze niezbyt dojrzałe – często bywa, że nawet zielone i nienadające się do zjedzenia… Czas spędzony w podróży, również nie działa korzystnie na ich jakość.

Tak naprawdę, nie jesteś w stanie sprawdzić, ile czasu minęło od zebrania produktów, jak długo trwał transport i jak dawno temu przywieziono do sklepu daną dostawę. Im dłuższy czas, tym większe prawdopodobieństwo, że warzywa i owoce szybko się zepsują, jeśli nie zjesz ich w krótkim czasie od zakupu. Poza tym, kto chciałby żywić się towarami wątpliwej świeżości, w których rozwijają się drobnoustroje?

Proces mrożenia nie tylko zatrzymuje smak i jakość, ale także jest dobrą metodą konserwacji, która nie wymaga używania substancji szkodliwych dla naszego zdrowia, a jedynie niskiej temperatury. Ubytek witamin również jest niewielki – wytrąca się łącznie tylko ok. 20% witamin. Głównie A oraz C, które z powodzeniem mogą dostarczyć inne produkty.

2. Oszczędzasz czas – zyskujesz pomysł na posiłek

Wykorzystując zamrożone artykuły spożywcze, oszczędzasz czas, bo nie wymagają one już np. obierania. Są też podzielone na porcje i odpowiednio przygotowane na to, aby od razu wrzucić je na patelnię, i przyrządzić z nich zdrowy, kolorowy posiłek. Zamrożone warzywa takie jak: marchewka, różyczki brokuła, kukurydza, kawałki cukinii, odpowiednio doprawione, np. mieszanką ziół stanowią smaczne uzupełnienie posiłku. Mogą być podawane do mięs lub ryżu jako zamiennik tradycyjnych w wielu domach – gotowanych ziemniaków.

Czy wiesz, że zupa z mrożonki to także dobry pomysł? Jeśli nie ma sezonu na dynię – możesz kupić ją mrożoną, a następnie ugotować zupę krem. Wolisz tradycyjną kuchnię? Odpowiednia będzie dla Ciebie zupa jarzynowa z mrożonki. Nawet jeśli nie brzmi przekonująco, musisz wiedzieć, że to świetny pomysł. Dlaczego?

W popularnych dyskontach dostępne są specjalne mieszanki mrożonych warzyw. To wieloskładnikowe saszetki, które zawierają m. in. brukselkę, różyczki kalafiora, plasterki marchewki, zielony groszek, pietruszkę. Taka zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu – wystarczy, że warzywa dodasz do bulionu, a całość przyprawisz do smaku. Jeśli dorzucisz jeszcze makaron, kaszę lub ryż – potrawa będzie bardziej sycąca, ale nadal lekkostrawna oraz bogata w witaminy. To ważne, jeżeli prowadzisz zdrowy tryb życia i zależy Ci na szczupłej sylwetce.

Ile razy zdarzyło Ci się wyrzucać jedzenie, bo kupiona porcja okazała się być zbyt duża? Nie łódź się, że za kilka dni wykorzystasz tego samego brokuła. Zrobi się żółty i nieapetyczny. Gotując zupę z mrożonki, nie zmarnujesz warzyw, bo porcje są dokładnie odmierzone.

Z zamrożonych produktów, z powodzeniem przyrządzisz także śniadanie lub zdrowy deser. Tylko kilka minut zajmie zrobienie domowych, pysznych lodów lub pożywnego koktajlu bez dodatku konserwantów.

3. Mrożonki są tanie

Mrożonki, swą niską cenę nie zawdzięczają jakości, ale temu, że owoce i warzywa przeznaczone do mrożenia zostały zebrane w tzw. sezonie wysokim. Wtedy, gdy były najtańsze, ale jednocześnie już bardzo dojrzałe. Koszt takiej saszetki pełnej witamin waha się od kilku do kilkunastu złotych w zależności od zawartości, ale jedno jest pewne: cena, niezależnie od pory roku będzie jednakowa. W tym samym czasie, ceny świeżych warzyw i owoców będą ulegać licznym zmianom. Wtedy warto zadecydować czy wybrać mrożonkę, czy świeży odpowiednik.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest