Mintaj pod lupą. Jeść czy nie jeść?

Jest najczęściej pojawiającą się rybą na naszych stołach. Zawiera w sobie bardzo dużo składników mineralnych i wartości odżywczych. Co więcej, jest rybą, którą bardzo prosto przygotować. Mintaj to bardzo popularna ryba na naszych stołach. Swoją sławę zawdzięcza nie tylko smaku, ale także dobremu wpływowi na ludzki organizm. Czy mintaj jest faktycznie taki dobry? Warto go jeść, czy może jednak niekoniecznie?

Co to za ryba i skąd się tu wzięła?

Mintaj jest rybą pełnomorską, to znaczy, że jest odławiany na pełnym morzu, daleko od brzegu. Żyje w zimnych, północnych wodach oceanu spokojnego. Jest rybą, która żyje w stadach. Mintaj to ryba, która ma największe znaczenie wśród ryb przeznaczonych do spożywania na całym świecie. W Polsce, żeby zjeść mintaja to trzeba go sprowadzić. To właśnie z tego powodu nie jesteśmy w stanie zjeść nigdzie świeżego mintaja.

Wartości odżywcze Mintaja

Mintaj jest rybą oceaniczną, dlatego jest bardzo zdrową rybą i ma całą masę substancji, które mają właściwości prozdrowotne. Pozytywne oddziaływanie na organizm człowieka jest głównym powodem dlaczego tak wiele osób ją wybiera na swój posiłek. Co więcej, mintaj jest rybą wręcz idealną, kiedy planujemy przejść na dietę i schudnąć. Wszystko to za sprawą niskiej zawartości tłuszczów na 100g – w mintaju znajdziemy tylko 0,4g. Niestety jest to okupione niedużą wartością energetyczną całej ryby, która wynosi 92 kcal na 100g. Pomimo niedużej dawki energii, którą oferuje mintaj, jest to ryba dobra dla osób chcących rozbudować mięśnie. Jest to spowodowane niezwykle wysoką, jak na rybę, zawartością białka na 100g, bo wynosi aż 19,44g.

W mintaju możemy znaleźć, oprócz wartości odżywczych, ogrom składników mineralnych. Do występującego w największej ilości możemy zaliczyć fosfor w ilości aż 221mg na 100g ryby. Fosfor odpowiada za zdrowe i mocne kości oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy tutaj także całkiem sporo potasu oraz selenu. Potas odpowiada za prawidłowe działanie serca i zapobiega powstawaniu obrzęków. Selen z kolei wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, zwiększa odporność naszego organizmu i zapobiega powstawaniu nowotworów.

Regularnie spożywając mintaja powinniśmy zauważyć delikatną poprawę w funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego oraz układu wzrokowego. Zawarte w nim składniki mineralne mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i ogólne zdrowie.

Ciekawy przepis do przyrządzenia w domu

Prosty do wykonania, tani, a przede wszystkim smaczny mintaj zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym. Idealne danie na piątkowy obiad dla całej rodziny, które wykonamy w pół godziny.

Składniki:

  • 6 filetów mrożonego Mintaja
  • 50 ml wody
  • 200 ml śmietany 18
  • sól i pieprz
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki koperku
  • przyprawa do ryb
  • 1/4 cytryny

Przygotowanie:

Filet z mintaja należy dokładnie obmyć pod letnią wodą, a następnie osuszyć. Po wyschnięciu wkładamy rybę do naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne z przygotowaną rybą odkładamy obok i zabieramy się za przygotowanie sosu. Do średniej wielkości garnka wlewany przygotowane wcześniej wodę, śmietanę, koperek i mąkę. Dodajemy sól i pieprz. Zaczynamy mieszać i jednocześnie całość podgrzewamy. Wracamy do przygotowanych wcześniej filetów. Rybę kropimy sokiem z cytryny i dodajemy przyprawę do ryb. Tak przygotowanego mintaja zalewamy przygotowanym sosem. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną rybę możemy podać z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i surówką Colesław lub z frytkami.

Patrząc dokładnie na całą rybę, biorąc pod uwagę jej właściwości i ogólną charakterystykę, to otrzymujemy obraz, który ukazuje nam świetną, a jednocześnie bardzo zdrową rybę. To właśnie dlatego zdecydowana większość z nas lubi Mintaja. Co więcej, u większości bez większych przeszkód ta ryba regularnie pojawia się na stole w trakcie różnych świąt, czy po prostu jako najzwyklejszy w świecie obiad. Nie byłaby tak popularna, gdyby nie swoje właściwości, delikatność i smak. Odpowiadając zatem na pytanie – jeść, czy nie jeść… oczywiście jeść, bo warto, jeżeli oprócz smaku, otrzymamy małą dawkę zdrowia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest