Kluski śląskie – prosty przepis

Składniki:

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ziemniaki. Po ostygnięciu ziemniaki dokładnie rozgniatamy w dużym pojemniku
  2. Odkładamy 1/4 część ziemniaków. W ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz odłożone ziemniaki. Całość solimy i ugniatamy w jedną masę. Formujemy kulkę
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej odrywamy po małym kawałeczku i formujemy w dłoni kulkę. Ich wielkość to kwestia indywidualna. W środku kulki małym palcem robimy małe wgłębienie
  4. Gotujemy wodę w dużym garnku. Wrzucamy nasze kluski i gotujemy przez około 10-12 minut, delikatnie mieszając
  5. Tak ugotowane kluski wykładamy na talerz dodając pozostałe elementy naszego dania (polecamy wersję na słodko lub z sosem mięsnym)

kluski slaskie

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest