Spis treści
Składniki:
- ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie:
- Gotujemy ziemniaki. Po ostygnięciu ziemniaki dokładnie rozgniatamy w dużym pojemniku
- Odkładamy 1/4 część ziemniaków. W ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz odłożone ziemniaki. Całość solimy i ugniatamy w jedną masę. Formujemy kulkę
- Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej odrywamy po małym kawałeczku i formujemy w dłoni kulkę. Ich wielkość to kwestia indywidualna. W środku kulki małym palcem robimy małe wgłębienie
- Gotujemy wodę w dużym garnku. Wrzucamy nasze kluski i gotujemy przez około 10-12 minut, delikatnie mieszając
- Tak ugotowane kluski wykładamy na talerz dodając pozostałe elementy naszego dania (polecamy wersję na słodko lub z sosem mięsnym)