Kluski śląskie – prosty przepis

Dodano:25.05.2019 05:05
Aktualizowano:13.05.2019 14:45
Udostępnij

Składniki:

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ziemniaki. Po ostygnięciu ziemniaki dokładnie rozgniatamy w dużym pojemniku
  2. Odkładamy 1/4 część ziemniaków. W ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz odłożone ziemniaki. Całość solimy i ugniatamy w jedną masę. Formujemy kulkę
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej odrywamy po małym kawałeczku i formujemy w dłoni kulkę. Ich wielkość to kwestia indywidualna. W środku kulki małym palcem robimy małe wgłębienie
  4. Gotujemy wodę w dużym garnku. Wrzucamy nasze kluski i gotujemy przez około 10-12 minut, delikatnie mieszając
  5. Tak ugotowane kluski wykładamy na talerz dodając pozostałe elementy naszego dania (polecamy wersję na słodko lub z sosem mięsnym)

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Naleśniki – pomysł na smaczne śniadanie

18 października 2021

Są smaczne, łatwe do przygotowania i uniwersalne. Można jeść je i na słodko, i na słono. Najlepiej smakują smażone tuż przed podaniem. Przygotuj je w weekend i zafunduj sobie ucztę smaków. Czas na pyszne śniadanie z naleśnikami w roli głównej. Jak pr...więcej

Ciasta z owocami w roli głównej

13 września 2021

Owoce w cieście? Połączenie idealne, prawda?! Jeśli masz podobne zdanie na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj nasze deserowe propozycje! Dlaczego warto jeść owoce? Jakie są ich właściwości? Prócz walorów smakowych, owoce są...więcej

5 pomysłów na zdrową przekąskę

26 marca 2021

Wiosna powinna nas zachęcić do większej dbałości o zdrowie. Warto pomyśleć o diecie i większej aktywności fizycznej, by odzyskać kondycję i witalność po zimie. Bierzmy pod uwagę nie tylko zmiany w obrębie głównych posiłków. Przeanalizujmy, po jakie p...więcej

Kimchi czym jest? Właściwości i wykorzystanie

20 czerwca 2020

Odwiedzając Koreę z pewnością nie ominie nas degustacja tradycyjnego dania tego regionu – kimchi. Potrawa jest kluczowym składnikiem pozostałych koreańskich posiłków. Uchodzi także za jedno z pięciu najzdrowszy dań świata. Cały proces gotowania kimch...więcej