Dieta zielona i jej zasady, efekty i opinie

Zielone warzywa, owoce, zioła to właśnie dieta zielona! Dieta zielona jest źródłem chlorofilu. Ten związek chemiczny reguluje proces detoksykacji organizmu. W diecie zielonej dominują zielone warzywa, owoce. zioła. Bogate są one w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. Jeśli chcesz oczyścić organizm z toksyn, dieta zielona jest odpowiednia dla Ciebie. Dzięki zawartemu chlorofilowi w diecie zielonej, proces oczyszczania jest znacznie przyspieszony. Ma on bowiem zdolność do wiązania i wydalania toksyn.

Efekty diety zielonej

Efektem zawartości chlorofilu w warzywach, owocach i ziołach jest:

  • poprawa wyglądu skóry
  • wzmocnienie odporności organizmu
  • poprawa metabolizmu
  • zminimalizowanie objawów przemęczenia
  • neutralizacja nieprzyjemnego zapachu potu oraz z ust
  • chroni przed działaniem wolnych rodników
  • wspomaga pracę układu pokarmowego, krwionośnego

Najlepszym źródłem chlorofilu są sałata, kapusta włoska, nać selera i pietruszki, szpinak, szczaw, zielone części gorczycy, mniszek lekarski, liście botwinki, jarmuż, różne kiełki, rzeżucha, wodorosty, algi, młoda trawa pszeniczna i jęczmienna, kapusta zielona i biała, kapusta pekińska, szparagi, brokuły, rukola i inne.

Zasady diety zielonej

Dieta zielona nie ma ograniczeń kalorycznych. Może być stosowana 2-3 miesiące. Będzie to optymalny czas na oczyszczenie organizmu z toksyn. Podstawą diety, tak jak wcześniej wspomniałam, będą zielone warzywa i owoce oraz zioła. W menu diety zielonej powinny też się znaleźć kefiry, maślanki, jogurty naturalne, chude mięso i ryby. Takie produkty, które są bogate w rozpuszczalny błonnik. Ważne jest także przyjmowanie 2 l płynów dziennie. Najlepiej jeśli to będzie, woda mineralna (średnio- i wysoko- zmineralizowana), biała i zielona herbata, soki z zielonych warzyw i owoców.

Przydatne do zapamiętania!

Zielone warzywa i owoce najlepiej jeść surowe. Najbardziej chodzi tu o warzywa. Z tego względu, iż te po obróbce chemicznej tracą cenne składniki odżywcze. Składniki odżywcze zaś posiadają cenne właściwości.
Przed spożyciem opłucz warzywa i owoce pod bieżącą wodą! Najlepiej warzywa i owoce spożyć bezpośrednio przed posiłkiem.

Zielona dieta koktajlowa

Zachęcamy do stosowania zielonej diety koktajlowej. Zielone koktajle to nic innego, jak rodzaj napoju, który stosuje się na bazie zielonych owoców, warzyw. Ten rodzaj napoju przede wszystkim od innych odróżnia duża dawka chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu.

Zielone koktajle – ze szpinaku, awokado i jabłek

Składniki:

  • 2 garście szpinaku
  • 1 awokado
  • 2 banany
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • 2 szklanki wody (lub mniej, jeśli wolisz gęstszy)
  • po 2 łyżki otrąb i siemienia lnianego

Zielone koktajle – z selera, ogórka i szpinaku

Składniki:

  • 1 łodyga selera naciowego obranego z włókien
  • 10 cm. obranego ze skórki ogórka
  • garść szpinaku lub mix sałat
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 1/4 dojrzałego awokado obranego ze skórki
  • 1 łyżka otrębów
  • 2 szklanki wody (może być gazowana)

Szereg zalet, które przedstawiałam, z pewnością zachęcą Pani lub też Panów do jej stosowania. Warto wypróbować dietę dla nas samych, dla zdrowia i oczyszczenia naszego organizmu ze zbędnych toksyn. Koktajle dodatkowo orzeźwiają i dają nam dużą dawkę energii. Każdy kto stosował dietę zieloną jest zadowolony z jej efektów. Sama również polecam gorąco wypróbowania.

Ostrzegam! Od zielonych koktajli można się uzależnić. Wyjdzie nam to też na zdrowie. Podsumowując, zielona dieta koktajlowa to: pyszna dawka zdrowej energii, prosty sposób by wzmocnić i oczyścić organizm, naturalny napój odchudzający. Dodatkowo, zielone owoce i warzywa są pełne witamin, fito-związków i błonnika. Poza tym lepiej pić koktajle niż jeść fast-foody.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest