Makaron Udon – właściwości, cena i kalorie

Orientalne potrawy cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Początkowo, takie dania były serwowane jedynie w restauracjach. Obecnie, co raz częściej azjatyckie posiłki są odwzorowywane w Polskich domach. Nie mniej jednak, najbardziej odtworzony smak oraz klimat kuchni orientalnej możemy odczuć w restauracji, która serwuje takie dania. Zazwyczaj sam wystrój pomieszczenia wzmaga pozytywne emocje. Możemy w nich spotkać: klimatyczne lampy, nietuzinkowe meble oraz kucharzy, który przekazują nam cząstkę azjatyckiej kuchni. W daniach orientalnych głównym składnikiem jest makaron. Kuchnia orientalna posiada wiele ich odmian, m.in.: udon, soba oraz soben.

Czym wyróżnia się makaron Udon?

Udon jest makaronem, który jest jednym z najpopularniejszych w Japonii. Jego podstawą jest mąka pszenna. Można go wyróżnić, dzięki:

  • Grubości – średnica pojedynczej nitki może wynieść aż do 6 milimetrów.
  • Elastyczności, śliskiej tekturze
  • Ciasto należy energicznie zagniatać, a następnie rozciągać. Taki zabieg zapewnia mu odpowiednią konsystencję. Następnie ciasto należy pokroić na plastry i włożyć do gotującego się wrzątku.
  • Makaron jest trudny do skosztowania, dla osób, które nie spożywają na co dzień takich dań. Makaron jest śliski, i bardzo często wyślizguję się z pałeczek oraz widelca. Jednak zawsze smakuje tak samo dobrze. Doskonale pasuje do zup.

Jakie ma właściwości?

Podstawowymi składnikami makaronu jest: mąka pszenna (90-99%), woda oraz sól. Niekiedy można spotkać się z dodatkiem: skrobi z tapioki, oleju kukurydzianego lub palmowego, octu. Ten produkt nie odbiega znacząco, od innych wyrobów pszenicznych. Przyjmuję się, że w 100g produktu z mąki pszennej pełnoziarnistej znajduję się: 13g białka, 2g tłuszczów, 65g węglowodanów, 5g błonnika, 2g soli. Natomiast produkt z mąki pszennej zwykłej zawiera: 12g białka, 1g tłuszczu, 73g węglowodanów. Jest przede wszystkim dobrym źródłem węglowodanów dla zdrowej osoby. Natomiast osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi – powinny stosować makaron w ograniczonych ilościach. Rosnąca popularność tego produktu pozwoliła na utworzenie jego wielu wersji. Coraz częściej można spotkać się z makaronem Udon wytworzonym z mąki pełnoziarnistej. Taka wersja może być podstawą diety odchudzającej. Taki makaron może dostarczyć o wiele więcej błonnika, który przyczynia się do znacznie szybszej przemiany materii. Reguluje również poziom cholesterolu oraz poziomu cukru. Jest bogata w minerały, dzięki czemu sprzyja kościom oraz mięśniom. Produkt wytworzony w całości z mąki pełnoziarnistej zawiera na 100g około 345 kalorii. Wytworzenie makaronu z mąki pszennej jasnej na 100g zawiera 355-365 kalorii.

Ile kosztuje japoński makaron Udon?

Coraz częściej w supermarketach można spotkać produkty kuchni orientalnej. Oprócz tego, makaron można kupić na orientalnych stoiskach oraz w Internecie. Oryginalny makaron kosztuje 15-20 złotych za 250g produktu. Istnieją tańsze zamienniki, produkowane w Chinach lub Europie – taki makaron jest zdecydowanie tańszy. Kosztuje 5-10 złotych za 250-300g.

Makaron Udon przepis na najbardziej popularne dania: Zaru Udon – makaron na zimno serwowany z sosem do maczania

Makaron Udon należy gotować we wrzącej wodzie przez 8 minut. Następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. Najlepszym sosem do maczania będzie sos Yakiniku, składa się on z:

  • 2 łyżek zmielonych nasion sezamu,
  • 1-2 ząbków czosnku,
  • Startego kawałka imbiru
  • Startego ½ jabłka,
  • Startą ¼ cebuli,
  • ½ szklanki sosu sojowego,
  • 2 łyżki Mirin,
  • 1-2 łyżeczki Toban Djan ( Sos Chili Bean)
    Wszystkie składniki należy rozgnieść w rondelku oraz zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i ostudzić. Podawać na zimno z makaronem Udon.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest