Czy znasz kogoś kto nie lubi makaronu? Wszyscy wiedzą, że jedzenie pasty sprawia, że ludzie są szczęśliwi, a teraz wyobraź sobie, że ta przyjemność jest Ci zabrana. Dowiadujesz się, że chorujesz na celiakię albo masz nieceliakalna nietolerancja glutenu i musisz wykluczyć makaron ze swojej diety. Masz złamane serce… ale z pomocą przychodzi zboże, które może ukoić Twój ból. Kukurydza, bo to o niej mowa, to naturalny produkt bezglutenowy. Dobrze znana, szczególnie pod postacią płatków kukurydzianych czy pop cornu, a ostatnio coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach w formie makaronu z mąki kukurydzianej.
Spis treści
Bezglutenowa alternatywa
Co to jest właściwie ten gluten i kto powinien go unikać? Gluten to białko, które jest obecne w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i innych zbożach w wyniku ich zanieczyszczenia. To dzięki niemu chleb jest elastyczny, ma porowatą strukturę i tak bardzo go lubimy. Spełnia ważną funkcje technologiczną, ale od jakiegoś czasu stał się naszym wrogiem. Wzrost popularności diety bezglutenowej w społeczeństwie jest tego namacalnym dowodem. Czy jest się czego bać? Tak, ale tylko, jeżeli chorujesz na celiakie (około 1% chorych w społeczeństwie) lub nieceliakalną nietolerancje glutenu (trudna do określenia, ale szacuje się, że ok. 6% ludzi ma ta przypadłość). Te poważne schorzenia powodują charakterystyczne zmiany w błonie śluzowej jelita cienkiego, które jednak ustępują po wyłączeniu glutenu z diety. Celiakia może objawiać się uczuciem dyskomfortu, wzdęciami, bólem, luźniejszym stolcem, nudnościami, zgagą. Nasileniu objawów towarzyszy brak apetytu i zmiana usposobienia, apatia, smutek, negatywne nastawienie do otoczenia. Leczenie polega na stosowaniu do końca życia diety wykluczającej białka glutenu.
Właściwości odżywcze
Kiedy już raz na zawsze pożegnałeś się z swoimi ulubionymi daniami z makaronu, z pomocą przychodzi Ci przemysł spożywczy, który proponuje bezglutenowe alternatywy, a jedną z nich jest makron z mąki kukurydzianej. W wyniku suszenia i mielenia dojrzałych ziaren kukurydzy powstaje mąka o charakterystycznym żółtym kolorze. W smaku raczej neutralna, co jest jej dużą zaletą, bo może być wykorzystywana w wielu produktach, a dzięki temu osoby wrażliwe na gluten mogą cieszyć się urozmaicona dietą składającą się w pysznych potraw. Fakt, że makaron jest produkowany z mąki z całego ziarna sprawia, że jest bogaty w błonnik, w 100g produktu znajduje się 27,91 g, co w porównaniu z 1,8 g błonnika w makaronie pszennym jest bardzo dobrym wynikiem. Błonnik jest bardzo ważnym elementem diety wspomagającym prace układu pokarmowego. Dietetycy nazywają go „szczotką fizjologiczna”, bo czyści nasze jelita i spełnia różne funkcje regulujące. Oprócz błonnika, makaron kukurydziany może pochwalić się sporą zawartością fosforu, magnezu oraz witamin z grupy B, witaminą E i A.
I kiedy wydaje się, że produkt ten jest bliski ideału pojawia się na nim rysa, która jest indeks glikemiczny (IG). Makaron kukurydziany ma wysoki indeks glikemiczny, co powoduje wyższe stężenie glukozy we krwi, a tym samym nagły skok insuliny, która ma ja obniżyć, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia apetytu.
W praktyce indeks glikemiczny mówi nam, jak długo będziemy syci po spożyciu danego produktu czy posiłku. Produkty o wysokim IG bardzo szybko zaspokajają apetyt, ale równie szybko sprawiają, że robimy się głodni. Sytuacja jest inna w przypadku produktów o niskim IG dają one poczucie sytości na długi czas, ponieważ poziom cukru rośnie i spada powoli. Dlatego osoby cierpiące na cukrzycę, z hipoglikemią reaktywną oraz osoby odchudzające się powinny raczej unikać wyrobów z mąki kukurydzianej.
Na koniec jedna ważna uwaga dotycząca przygotowywania makaronu kukurydzianego. Ponieważ jest to produkt pozbawiony glutenu, bardzo łatwo może się rozpadać podczas obróbki termicznej, dlatego trzeba być uważnym, alby zamiast pysznego makaronu al dente nie skończyć z kukurydziana papka. Jedna porcja nieugotowanego makaronu kukurydzianego, czyli ok. 100g to 361 kcal, ok. 7 gramów białka, 3 gramy tłuszczu i 76 gramów węglowodanów. Wartości te są bardzo zbliżone do makaronu pszennego bezjajecznego z semoliny, wartość kaloryczna jest bardzo podoba, a różnice można znaleźć w przypadku zawartości białka 10,7g i tłuszczu 1,4.
Makaron z mąki kukurydzianej jest idealnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z celiakią lub nieceliakalna nietolerancja glutenu i daje im możliwość cieszenia się z ulubionych włoskich dań. Nie jest jednak zarezerwowany tylko dla nich, każdy może spróbować zmierzyć się z tym produktem i poszerzyć swoje kulinarne horyzonty do czego zachęcamy.