Różnego rodzaju produkty mleczne są obecne w diecie prawie każdego z nas. Już od dzieciństwa kojarzymy ten napój z niezastąpionym źródłem wapnia, które wspiera prawidłowy rozwój kości. Wielu z nas trudno wyobrazić sobie także życie bez żółtego sera lub lodów śmietankowych. Choć obecnie coraz więcej osób rezygnuje z tych dobroci ze względów zdrowotnych lub światopoglądowych. Jaki wpływ na nasze ciało ma całkowite wykluczenie produktów mlecznych z codziennej diety?
Zarówno mleko, jak i inne produkty odzwierzęce mogą być zdrowe oraz pożywne dla człowieka, jednak nie należy z nimi przesadzać. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia umieścili nabiał na czwartym poziomie piramidy zdrowej diety. Oznacza to, że jest on zdrowy, ale nigdy w nadmiarze. Zalecana maksymalna dawka tego napoju to 2 szklanki dziennie.
Spis treści
Nietolerancja laktozy
Ten problem w mniejszym lub większym natężeniu dotyka niezwykle dużo osób. Dzieje się tak, gdy organizm wytwarza zbyt mało laktazy, czyli enzymu trawiennego odpowiadającego za rozkład laktozy. Gdy jest go za mało, cukier mleczny ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. To z kolei powoduje nieprzyjemne objawy, takie jak wzdęcia, biegunka lub ból brzucha. Na szczęście na sklepowych półkach coraz częściej można znaleźć produkty mleczne niezawierające tego problematycznego cukru.
Wpływ na kondycje skóry
Wiele osób, które odeszły od spożywania nabiału potwierdza, że decyzja ta wpłynęła zbawiennie na stan ich skóry. Jest to powodowane zawartością hormonów w krowim mleku, które mogą pobudzać gruczoły łojowe do tworzenia wyprysków. Poza tym należy pamiętać, że ogólnodostępne mleko pochodzi od krów, które dostają dodatkowe dawki różnego rodzaju antybiotyków i hormonów co dodatkowo może odbić się na naszej cerze.
Mleko na mocne kości
Mimo, że wiele osób dalej kojarzy mleko z najlepszym możliwym źródłem wapnia, okazuje się, że prawda jest nieco bardziej skomplikowana. Chociaż mleko rzeczywiście zawiera dużą ilość tego ważnego składnika, zawiera też galaktozę, która utrudnia jego wchłanianie do organizmu. Prowadzone przez szwedzkich naukowców badania wykazały, że osoby, które spożywały trzy szklanki mleka dziennie, były bardziej narażone na złamania niż te, które piły go mniej.
Samopoczucie przy odstawieniu nabiału
Przy odstawieniu produktów mlecznych na początku możemy odczuwać pewne nieprzyjemne objawy. W pierwszych dniach często pojawiają się bóle głowy lub deregulacja metabolizmu. Jeśli po kilku kolejnych dniach zauważymy korzystne zmiany w samopoczuciu oraz wyglądzie cery, a także poczujemy, że nasz układ trawienny powrócił do normy- można przemyśleć dietę bezmleczną. Należy jednak pamiętać, że każdy organizm inaczej reaguje na tego typu zmiany. Konieczne jest także zadbanie o zastąpienie źródła dobrych składników, które dostarczało nam mleko. Jest ono bogate w białko, niezbędne aminokwasy, fosfor, potas i witaminę A. Fermentowane produkty mleczne są także najlepszym źródłem probiotyków, czyli dobroczynnych dla naszego zdrowia kultur bakterii.