Kalorie na butelce wina – sprawdź czy warto oprzeć się pokusie!

Obecnie panuje mocny trend dotyczący liczenia kalorii wszystkiego co spożyjemy. Ludzie domagają się informacji od producentów ile kcal i jakie wartości odżywcze znajdują się w produktach przez konsumentów kupionych. Ze względu na powszechność problemu, dotknął on również produktów alkoholowych. Jak w tej sytuacji wypada wino, drugi trunek w rankingu najczęściej kupowanych alkoholi?

Ile kalorii ma wino?

W kieliszku wina czerwonego, o smaku wytrawnym, czyli w około 120 ml, znajdują się ponad 80 kcal. Podobną kaloryczność ma białe wytrawne wino, choć nieco mniejszą, bo około 79 kcal na 120 ml wina. W białym winie półwytrawnym znajdziemy już 97 kcal.

Najbardziej kaloryczne są oczywiście wina półsłodkie i słodkie. Wino czerwone półsłodkie w stu dwudziestu ml ma 105 kcal. Białe słodkie zawiera 112 kcal, a czerwone słodkie aż 128 kcal.

Dla porównania kufel jasnego piwa to około 230 kcal, natomiast szklaneczka whisky to ponad 350 kcal.
Na rynku występuje również obecnie wino bezalkoholowe, które są najmniej kalorycznym rodzajem win. W 100 gramach wino czerwone wytrawne ma tylko 16 kcal! Domowe wino z winogron jest już bardziej kaloryczne, ponieważ aby je zrobić potrzebujemy 10 kg owoców, 5 litrów wody i aż 3,5 kg cukru.

Oznaczenia na butelce

Informacje dotyczące składu i wartości odżywczych znajdziemy na większości paczkowanych produktów spożywczych. Problem stanowią produkty należące do działu alkoholowego. Prawo nie nakłada na producentów obowiązku nalepiania plakietek z dokładnymi informacjami na swoje produkty. Dlatego też klienci na próżno mogą szukać danych o ilości kalorii, witamin, a nawet potencjalnych alergenów na butelkach win i innych alkoholi. Niektóre organizacje społeczne, w ramach dbania o współczesnych konsumentów, postulują zamieszczanie takowych informacji na butelkach alkoholi wysokoprocentowych, w trosce o nasze zdrowie. Na szczęście producenci alkoholi nie boją się wstawiać na swoje produkty uwag, jak np.: „piłeś? Nie jedź!”, albo „alkohol szkodzi kobietom w ciąży”.

Przeciwutleniacze

Wino, oprócz walorów smakowych, ma również wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Przede wszystkim poprawia trawienie, dlatego w tak wielu państwach na świecie znana jest kultura picia wina podczas obiadu. Wino zawiera także przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo spowalniają procesy starzenia się organizmu, a także obniżają frakcję cholesterolową.

Grzane wino

Grzane wino ma w 100 ml około 99 kcal. Porównując je do kieliszka zwykłego wina wypada całkiem nieźle, a ma w sobie znacznie więcej wartości. Grzane wino, oprócz wpływu na przeziębienie, bardzo dobrze działa na naszą pamięć, obniża poziom złego cholesterolu, działa jak środek przeciwzapalny i oczyszcza organizm z toksyn, w szczególności często zaniedbany organ- wątrobę.

Aby zrobić grzane wino potrzebujemy:

  •  Czerwone wytrawne wino
  •  2 plastry pomarańczy
  •  Skórka z cytryny
  •  Cynamon
  • 2 gwiazdki anyżu
  •  2 goździki

Do garnka wlewamy wino, około 500 ml. Do wina wsypujemy resztę składników i gotujemy, przez około 5 min, tak aby wino było gorące. Ważne jest jednak, by nie zagotowywać wina, ponieważ straci ono wówczas wiele składników zdrowotnych, smakowych i co najważniejsze – stracimy cudowny aromat. Aby grzane wino było słodsze można dodać syropu malinowego, albo jedną łyżkę cukru waniliowego.

W ramach zachowania linii i utopijnej sylwetki rezygnujemy z coraz to większej ilości przyjemności i smacznych produktów. Codziennie sprawdzane są tabele kaloryczności i dane występujące na produktach. Niestety prawo nie ogranicza producentów alkoholi, dlatego nie muszą oni dodać informacji na butelki dotyczących wartości trunków. Nie dajmy się jednak zwieźć, choć alkohole, a już w szczególności wino, zawierają wiele kcal, mają również wiele wartości odżywczych. Jedna lampka wina do obiadu nie zaszkodzi, a wręcz i pomoże!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest