Spis treści
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
- 50 g smalcu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
Przygotowanie:
- Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
- Przygotować kruche ciasto: do mąki dodajemy kostkę masła, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki rozdrabniamy ręką na drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i łączymy składniki na jednolite ciasto. Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
- Obieramy jabłka i kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka, posypujemy cynamonem i podgrzewamy pod przykryciem około 15 minut, aż zmiękną
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C
- Połowę ciasta należy rozwałkować na spód formy. Dodajemy jabłka, a na nich kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut