Przepis na szybką szarlotkę

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 50 g smalcu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
  2. Przygotować kruche ciasto: do mąki dodajemy kostkę masła, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki rozdrabniamy ręką na drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i łączymy składniki na jednolite ciasto. Całość zawijamy w folię i  wkładamy do lodówki
  3. Obieramy jabłka i kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka, posypujemy cynamonem i podgrzewamy pod przykryciem około 15 minut, aż zmiękną
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C
  5. Połowę ciasta należy rozwałkować na spód formy. Dodajemy jabłka, a na nich kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta
  6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut

big 1 19ff 540d 2edf 049f 4fc7 5a3f c70f 1a67

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest