Przepis na szybką szarlotkę

Dodano:07.06.2019 05:06
Aktualizowano:30.05.2019 09:44
Udostępnij

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 50 g smalcu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
  2. Przygotować kruche ciasto: do mąki dodajemy kostkę masła, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki rozdrabniamy ręką na drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i łączymy składniki na jednolite ciasto. Całość zawijamy w folię i  wkładamy do lodówki
  3. Obieramy jabłka i kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka, posypujemy cynamonem i podgrzewamy pod przykryciem około 15 minut, aż zmiękną
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C
  5. Połowę ciasta należy rozwałkować na spód formy. Dodajemy jabłka, a na nich kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta
  6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Naleśniki – pomysł na smaczne śniadanie

18 października 2021

Są smaczne, łatwe do przygotowania i uniwersalne. Można jeść je i na słodko, i na słono. Najlepiej smakują smażone tuż przed podaniem. Przygotuj je w weekend i zafunduj sobie ucztę smaków. Czas na pyszne śniadanie z naleśnikami w roli głównej. Jak pr...więcej

Ciasta z owocami w roli głównej

13 września 2021

Owoce w cieście? Połączenie idealne, prawda?! Jeśli masz podobne zdanie na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj nasze deserowe propozycje! Dlaczego warto jeść owoce? Jakie są ich właściwości? Prócz walorów smakowych, owoce są...więcej

5 pomysłów na zdrową przekąskę

26 marca 2021

Wiosna powinna nas zachęcić do większej dbałości o zdrowie. Warto pomyśleć o diecie i większej aktywności fizycznej, by odzyskać kondycję i witalność po zimie. Bierzmy pod uwagę nie tylko zmiany w obrębie głównych posiłków. Przeanalizujmy, po jakie p...więcej

Kimchi czym jest? Właściwości i wykorzystanie

20 czerwca 2020

Odwiedzając Koreę z pewnością nie ominie nas degustacja tradycyjnego dania tego regionu – kimchi. Potrawa jest kluczowym składnikiem pozostałych koreańskich posiłków. Uchodzi także za jedno z pięciu najzdrowszy dań świata. Cały proces gotowania kimch...więcej