Inny błonnik – Chitozan

Chitozan jest związkiem organicznym – wielocukrem. Powstaje z chityny, która pod wpływem reakcji chemicznych zostaje przekształcana w chitozan. Związek ten, tak jak i błonnik, nie jest trawiony przez nasz organizm. Ma jednak cudowne właściwości, które polegają na wiązaniu tłuszczów przyjmowanych z pożywieniem. Dzięki temu tłuszcze nie są wchłaniane w jelitach tylko związane i wydalone. Właśnie dlatego ten związek znalazł zastosowanie w preparatach odchudzających. Jak to się dzieje, że chitozan ogranicza wchłanianie tłuszczów?

Związek ten powoduje zmniejszenie strawności i absorbcji tłuszczu, przez co tłuszcz nie zostaje wchłonięty przez organizm, tylko związany przez chitozan i wydalony wraz z nim z organizmu. Substancja ta nie przyspiesza spalania tłuszczów tylko eliminuje je z przewodu pokarmowego.

Chitozan jest związkiem bezpiecznym, jednak może niekorzystnie wpłynąć na organizm podczas bardzo restrykcyjnych diet i głodówek, powodując niedobory witamin, głównie tych zawartych i rozpuszczalnych w tłuszczach.

Suplementacja chitozanu polecana jest osobom, które spożywają dłużą ilość tłustych potraw i słodyczy. Słodycze posiadają dużą ilość tłuszczów nasyconych i ograniczenie wchłaniania tych tłuszczy będzie bardzo wskazane.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest