Fast-food = wolniejsze myślenie

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio przeprowadzili badania, z których odkryto związek pomiędzy żywieniem się fast-foodami, a spadkiem testowych umiejętności wśród dzieci. Naukowcy twierdzą że takie jedzenie powoduje niekorzystne zmiany w organiźmie, powodując słabsze wyniki w nauce czytania i matematyki. Ponadto powoduje również negatywny przyrost masy ciała i komplikacje zdrowotne, co wiadome jest nie od dziś.

Prawdopodobną przyczyną takich wyników jest niedobór witamin, w tym żelaza. Produkty typu fast- food nie dostarczają odpowiedniej ilości składników odżywczych. Są bogatym źródłem cukrów i tłuszczy potęgując problemy z nauką i zapamiętywaniem.

Co zmienić w odżywianiu?

Aby zwiększyć zdolność nauki i zapamiętywania należy do diety wprowadzać świeże owoce i warzywa oraz nasiona i orzechy, które są bogatym źródłem żelaza i innych składników odżywczych. Odpowiednia ilość żelaza w organiźmie zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia koncentrację. Niedobór tego pierwiastka powoduje również osłabienie układu odpornościowego.

Wiadomo wszystko jest dla ludzi, ale czasem warto się zastanowić jaką przekąskę wybrać. Przygotowanie sałatki, w której znajdą się kolorowe warzywa i kawałek piersi z kurczaka, nie zajmie całej wieczności.

Smacznego i życzymy samych dobrych wyborów.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest