Aby wyrzeźbić sylwetkę musisz pamiętać o odpowiedniej ilości białka dostarczanej z pożywieniem. Uważaj jednak żeby nie przesadzić, ponieważ mogą one poważnie obciążyć wątrobę i nerki. Najważniejsze są odpowiednie proporcje!!!
Ryby, jajka, mleko, drób, chuda wołowina to najlepsze źródła pełnowartościowego białka.
O wartości białka decyduje liczba zawartych w nich aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to takie których nasz organizm nie jest w stanie sam sobie wytworzyć, dlatego musimy dostarczać je wraz z pożywieniem.
Jeśli nie ćwiczysz potrzebujesz 0,8 – 1g białka na kilogram masy ciała.
Biegając lub jeżdżąc na rowerze 2-3 razy w tygodniu zapotrzebowanie na białko wzrasta o 50%, natomiast jeśli wybierasz trening siłowy na siłowni zwiększ ilość białka o 100%. W tym wypadku w dniu treningu siłowego powinno się dostarczyć ok. 1,6g białka na kilogram masy ciała.
Godzinę po treningu twoje mięśnie chłoną energię i budulec jak gąbkę. Posiłek zjadany zaraz po treningu powinien mieć stosunek 3:1 węgli do białka. Wybieraj węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ nie powodują tycia. Węglowodany dostarczą Ci potrzebnej energii, a lepiej żeby organizm zyskał energię z węgli, a nie białek. Białka mają pełnić funkcję budulcową.
Proteiny powinny pochodzić zarówno z produktów roślinnych jak i zwierzęcych, 30% od roślin, 70% od zwierząt- takie proporcje będą optymalne. Węglowodany i odpowiednia ilość wody też pracują na Twoją sylwetkę.
Sam trening nie wystarczy. Aby mieć zgrabną sylwetkę potrzebna jest również odpowiedni sposób odżywiania 🙂