Grejpfrut – moc w czerwieni

Niskokaloryczny i orzeźwiający jest bombą witaminową wzmacniającą odporność organizmu. Ponadto pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz sprzyja podczas odchudzania.

Czerwone grejpfruty są bogatym źródłem witaminy C.  Ich miąższ, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę, a zawarty w nich beta-karoten pokrywa jedną trzecią dziennego zapotrzebowania w prowitaminę A. Zwierają również witaminy z grupy B oraz potas.

Czerwone grejpfruty są bardziej skuteczne, niż inne odmiany  w normalizowaniu poziomu lipidów. Obniża poziomu złego cholesterolu zapobiegając rozwojowi miażdżycy poprzez dużą ilość likopenu i karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, które również wpływają na młody wygląd. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi.

Owoc jest często stosowany podczas diet, 100g ma zaledwie 50kcal. Przyspiesza przemianę materii, ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i oczyszczają organizm, przez co opóźniają procesy starzenia.
Grejpfruty mają dodatkowo niski indeks glikemiczny (IG=20), a zawarte w nim pektyny obniżają poziom glukozy we krwi, dzięki czemu są idealne dla cukrzyków.

Jednak musisz uważać.  Grejpfruty jak żadne inne cytrusy zawierają najwięcej związków wchodzących w interakcje z wieloma lekami.  Jeśli nie masz pewności nie spożywaj owoców 4h przed i po przyjęciu lekarstw. Najlepiej skonsultuj się z lekarzem.

Pamiętaj o wyszorowaniu skórki przed obraniem, gdyż skórka pokryta jest chemicznymi konserwantami.
Wybieraj owoce o intensywnym kolorze- te będą miały najwięcej witamin i będą najbardziej soczyste.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest