Halibut – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Przepisy w kuchni

Halibut to bardzo popularna ryba pochodzącą z rodziny flądrowatych. Ze względu na znakomity smak, małą ilość ości, dużą zawartość białka oraz innych wartości odżywczych bardzo często gości na naszych stołach.

Halibut ile kosztuje, kalorie

Halibut to jedna z droższych ryb, której cena waha się w granicach od 40 do 60 złotych za kilogram, jednak ze względu na to, jak pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego naszego organizmu sprawia, iż ma ona wielu zwolenników. Dodatkową zaletą halibuta jest to, że jest to jedna z najmniej kalorycznych ryb, dlatego bez obaw do swojej diety mogą ją wprowadzać osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Ilość przepisów na halibuta zaskakuje swoją różnorodnością, a jego zastosowanie w kuchni może być bardzo szerokie. Ponadto jest to ryba prosta i szybka w przygotowaniu, dzięki czemu każdy niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych może spróbować samodzielnie przyrządzić smaczne danie z halibuta.

Halibut wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Halibut jest bardzo cennym źródłem wielu wartościowych składników mineralnych, białka oraz witamin. Zawartość białka obecna w mięsie halibuta jest porównywalna do tej znajdującej się w mięsie pstrąga i łososia. Oprócz białka, halibut jest również źródłem wielu witamin: B6, B12, A, E, D, niacyny, sodu, potasu, żelaza, magnezu, fosforu, jodu, selenu i kwasu foliowego. Zawarte w nim kwasy omega usprawniają działanie mózgu, wzmacniają pamięć i koncentrację. Spożywanie halibuta pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ilość trójglicerydów, reguluje poziom cholesterolu oraz usprawnia pracę serca, a dzięki obecności witamin zapobiega powstawaniu szkodliwych wolnych rodników.

Przeciwwskazania do jedzenia halibuta

Halibut to duża ryba drapieżna, dlatego jej mięso akumuluje niebezpieczne związki rtęci, z tego względu kobiety w ciąży powinny ograniczać spożywanie mięsa z halibuta do 100 – gramowej porcji tygodniowo, gdyż związki te bardzo ławo pokonują barierę krew-łożysko, co może prowadzić do uszkodzenia mózgu płodu. Również osoby ze schorzeniami nerek powinny uważać na dania z dodatkiem ryb, ponieważ ich mięso jest bogatym źródłem puryn, których to w diecie niskobiałkowej należy ewidentnie unikać.

Halibut w kuchennej odsłonie – czyli co z nim łączyć?

Aby zachować jak najwięcej dobroczynnych właściwości halibuta warto zwrócić uwagę na sposób jej przyrządzania i ograniczony czas obróbki termicznej w trakcie przygotowywania posiłków. Najbardziej wartościowy jest halibut grillowany, pieczony i wędzony, natomiast najmniej zalecany jest smażony w panierce na głębokim tłuszczu, gdyż ten sposób przygotowania prowadzi nie tylko do największych strat w zawartości kwasów omega 3, ale także wprowadza węglowodany i tłuszcze wielonienasycone, które są o wiele mniej korzystne dla naszego zdrowia.

Z delikatnym smakiem halibuta świetnie komponują się zioła: bazylia, koperek, tymianek, rozmaryn oraz cząber, który dodaje mu ostrości. Sam proces przygotowania ryby warto rozpocząć od skropienia jej świeżym sokiem z cytryny. Godnym polecenia jest również wzbogacenie jego smaku ząbkiem czosnku, szczególnie gdy przygotowujemy halibuta w marynacie, natomiast gdy przyrządzamy zupę rybną idealnym dodatkiem będzie drobno posiekana natka pietruszki, która nada jej ciekawego charakteru. O wspaniałych walorach smakowych tej ryby najlepiej przekonać się samemu, dlatego zachęcamy do wypróbowania przepisu na halibuta pieczonego z suszonymi pomidorami:

Składniki:

  • 500 g halibuta,
  • kilka gałązek koperku,
  • 1 cytryna,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula czerwona,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:
Halibuta natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem, obłóż koperkiem oraz plasterkami cytryny. Ziemniaki obierz, pokrój na plastry, ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Cebulę oraz ząbki czosnku drobno posiekaj i dodaj je do ziemniaków. Na wierzchu ułóż kawałki halibuta, posyp pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz zapiekaj przez ok 18-20 minut.

Mamalyga halibut 2

Po dania rybne warto sięgać około dwa, trzy razy w tygodniu, aby zapewnić sobie stały, dobroczynny wpływ składników zawartych w ich mięsie. Regularne spożywanie ryb może przynosić wiele korzyści dla naszego organizmu, a także może stać się ciekawą formą urozmaicenia naszej diety.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest