Jagody acai to źródło wielu witamin i składników mineralnych, oraz ogromne bogactwo przeciwutleniaczy niezbędnych dla organizmu. Sproszkowane Acai są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów i kwasów tłuszczowych. Nazywane są także jagodą palmy brazylijskiej, ponieważ pozyskuje się je z drzewa palmowego, rosnącego na terenach Ameryki Południowej. Owoce przypominają rodzime borówki leśne – dojrzewają w gronach. Różnią się jednak aromatem: smakiem bliżej im do jeżyny z lekką nutą czekolady.
Spis treści
Czy Jagody Acai wpływają na odchudzanie?
Zatem na pewno natknęłaś się na suplement diety w kapsułkach lub wspomagający odchudzanie ekstrakt. A może zastanawiałaś się nad kosmetykami z dodatkiem brazylijskich jagód? Być może nie wiesz, dlaczego warto włączyć jagody do jadłospisu? Czy faktycznie redukują tkankę tłuszczową?
Wartości odżywcze Jagody Acai
Otóż są to owoce o niskim poziomie wskaźnika glikemicznego, a więc wskazane dla diabetyków i wspierające profilaktykę przeciwcukrzycową. Zawarte w jagodach przeciwutleniacze ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu. Błonnik zaś wspomaga proces trawienia żywności. Dają uczucie sytości trwające nawet do kilku godzin, a tym samym pomagają kontrolować i powoli zmniejszać ilość spożywanych kalorii. Dodatkowo jagody acai jako termogenik podwyższają temperaturę ciała, czerpiąc przy tym energię z tkanki tłuszczowej, co przyspiesza proces odchudzania. Nie są jednak cudownym lekiem na otyłość. Powód jest prosty: 100 gram to aż 80 kalorii, co czyni je dość kaloryczną przekąską.
Jagody Acai mają także liczne prozdrowotne właściwości, m.in.:
- Obniżają ryzyko wystąpienia kilkunastu typów nowotworów, w tym raka piersi, raka płuc, raka skóry oraz raka żołądka.
- Łagodzą ból stawów i objawy cyklu menstruacyjnego dzięki właściwościom przeciwzapalnym
- Działają kojąco w przypadkach objawów zewnętrznych astmy.
- Redukują ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
- Łagodzą stres i ułatwiają zdrowy sen oraz regulację temperatury ciała.
- Pomagają utrzymać zdrowe zęby i dziąsła dzięki procentowi wapna.
- Zawartość beta-karotenu i witaminy C poprawia wzrok.
- Są bogate w tłuszcze omega3 i usprawniają funkcjonowanie mózgu.
- Wyciąg z açai odżywia organizm i bierze udział w jego regeneracji i ochronie.