Warzywa odgrywają znaczącą rolę w codziennej diecie, dlatego też warto często przemycać je w potrawach. Jednym z pomysłów jest uwzględnienie czerwonej fasoli w popołudniowych deserach. Jak przygotować takie słodkości?
Spis treści
Czy czerwoną fasolę można stosować do ciast?
Czerwona fasola jest cennym źródłem białka roślinnego, a ponadto jest również bogata w witaminę B, potas, żelazo czy wapń. W kuchni jednak zdecydowanie bardziej kojarzy się z przepisami na dania meksykańskie lub warzywnymi pastami na kanapkę. Jednak tę roślinę strączkową można również swobodnie stosować do wypieków.
Sprawdzi się jako składnik czekoladowych ciast lub babeczek, a także jako wypełnienie przysmaków z zagranicznych kuchni. Nie trzeba się też martwić – dodanie czerwonej fasoli nie sprawi, że desery będą miały bardziej wytrawny smak.
Mochi – japoński deser z pastą z czerwonej fasoli
Skoro już mowa o kuchniach zagranicznych, to warto wspomnieć o prostym, ale wyjątkowo smacznym deserze z Dalekiego Wschodu. Mowa tu o mochi – przepis na słodkie ryżowe kuleczki, które są popularne w Japonii, jest prosty i szybki w wykonaniu. Najczęściej przyrządza się je z okazji Nowego Roku. Przyrządza się z niej słodką pastę, która jest częścią wypełnienia ryżowej kuleczki. Takie ciasteczka nie wymagają pieczenia, a jedynie wcześniejszego obgotowania, o czym możesz przeczytać w przepisie.
Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli
Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli to sposób na przygotowanie słodkiego, prostego, ale przede wszystkim zdrowego deseru. Co ciekawe, można je przyrządzić również w wersji bezglutenowej. Na listę potrzebnych składników składa się puszka czerwonej fasoli, banan, jajko, kakao, ksylitol lub inny słodzik, proszek do pieczenia oraz olej kokosowy. Prostota tego przepisu polega na tym, że jego wykonanie to jedynie zblendowanie fasoli i połączenie jej w odpowiednich proporcjach z pozostałymi elementami. Następnie należy ciasto zapiekać w 180°C przez około 40-50 minut.
Osobom, które pragną, by ten deser był jeszcze bardziej czekoladowy, można polecić przyrządzenie polewy – również w zdrowej wersji. Należy jedynie przygotować olej kokosowy, wodę, kakao i naturalny miód.
Kawowe muffinki na bazie fasoli czerwonej
Kolejny pomysł na zdrową słodką przekąskę to kawowo-czekoladowe muffinki. Ich bazą również jest zblendowana na gładką masę czerwona fasola. Poza nią należy również dodać jajka, banan, ksylitol, olej kokosowy, karob (lub tradycyjne kakao), sodę oczyszczoną oraz wystudzone espresso. Czas pieczenia wynosi około 50 minut w 180°C.
W tym przypadku również można udekorować babeczki polewą czekoladową. W tym celu wystarczy rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i połączyć ją z odrobiną karobu bądź kakao oraz mlekiem migdałowym.
Czerwona fasola jest jednym z podstawowych składników kuchni meksykańskiej, jednak stosuje się ją również do słodkich wypieków. W ten sposób można stworzyć zdrowe i pyszne desery, które przeważnie są przygotowywane także w wersji bezglutenowej. Pomysły na słodkości z czerwoną fasolą to m.in. brownie, muffinki oraz japońskie mochi.
Wpis gościnny.