Cukier Muscovado – właściwości. Czy jest zdrowy?

Na rynku dostępnych jest wiele produktów słodzących. Cukier kryształ, cukier trzcinowy, ksylitol, słodziki. Czym jednak jest cukier dark muscovado, jakie ma właściwości? Poniższy artykuł jest próbą odpowiedzi na przedstawione pytania.

Cukier Muscovado – pochodzenie.

Cukier pochodzi z Barbadosu oraz FIlipin. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa “mascabado”, co oznacza “nierafinowany”. Cukier dark muscovado powstaje w wyniku odparowania syropu z trzciny cukrowej, która nadaje produktowi charakterystyczny, ciemny kolor oraz specyficzny, karmelowy smak. Cukier muscovado swoją strukturą różni się od klasycznego cukru. Nie jest sypki, a swoją konsystencją przypomina mokry piasek.

Cukier Dark Muscovado – właściwości.

Dzięki swoim właściwościom, cukier dark muscovado porównywany jest do miodu. Cukier bowiem zawiera bardzo ważne dla organizmu pierwiastki, takie jak magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor. Magnez oraz potas wzmacniają układ mięśniowy. Pierwiastki odpowiedzialne są za prawidłową pracę serca, mięśni. Zapobiegają także uczuciu zmęczenia oraz drżenia i bólu mięśni.

Żelazo odgrywa kluczową rolę w układzie krwionośnym. Wzmacnia krwinki, a także poprawia ich produkcję. Niedobór żelaza we krwi skutkuje nieprawidłowym przewodnictwem tlenu w organizmie oraz anemią, która jest groźna dla zdrowia i życia. Fosfor oraz wapń odpowiedzialne są za odpowiednie odżywienie i funkcjonowanie układu kostnego.

Cukier muscovado to także bogactwo witaminy A oraz C. Odpowiedni poziom tych witamin w organizmie wzmacnia naszą odporność oraz kondycję skóry. Niedobór witaminy A skutkuje pogorszeniem stanu skóry, paznokci, pogorszeniem wzroku oraz tendencją do próchnicy.
Niedobór witaminy C natomiast skutkuje obniżoną odpornością, nieprawidłowym gojeniem się ran, krwawieniem z dziąseł, obniżeniem samopoczucia, a nawet depresją. Prozdrowotne właściwości cukru nie ograniczają się jednak do witamin i minerałów. Dark muscovado to również bogactwo antyoksydantów, które zapobiegają chorobom nowotworowym oraz przedwczesnemu starzeniu się.

Ze względu na małą kaloryczność, cukier ten polecany jest także dla osób z problemami cukrzycowymi. Cukier ma również właściwości przeciwpróchnicze. Należy pamiętać jednak, że mimo prozdrowotnych właściwości, cukier złożony jest z węglowodanów i spożywanie go w nadmiernych ilościach prowadzić może do otyłości oraz patologię w gospodarce cukrowej organizmu.

Alternatywa dla białego cukru.

Cukier Dark Muscovado idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, herbaty, drinków. Jego karmelowy smak doda napojom idealnego aromatu. Cukier ten dodawać można także do wypieków ciast oraz deserów. Nada im bowiem głęboki, karmelowo – czekoladowy smak.

Cukier Dark Muscovado – gdzie kupić?

Cukier kupić można w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, a także przez internet. Coraz częściej można go również spotkać w dużych marketach. Cukier Dark Muscovado nie należy do produktów tanich. Opakowanie 500g kosztuje ok 7-8 zł, jednak warto mieć go w swojej kuchni. Zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, kiedy organizm narażony jest na różnego rodzaju infekcje. Cukier ten stanowić będzie idealny dodatek do zimowych herbat rozgrzewających, nadając im lekko korzenny, karmelowy smak.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest