Cukier kokosowy – nowy sposób słodzenia!

!Już od dłuższego czasu kokos i wszelkie jego odmiany zrzeszają sobie ogrom zwolenników. Uwielbiamy go nie tylko ze względu na jego smak ale również za właściwości, dzięki którym wspaniale wpływa na nasz organizm. Niezastąpiony olej kokosowy jest już chyba znany wszystkim i wykorzystywany na wszelkie różne sposoby, zarówno w kuchni jak i w pielęgnacji ciała i włosów. Teraz przyszedł czas na cukier kokosowy, który wcale nie odbiega od niego pod względem właściwości.

Cukier kokosowy zdrowszym zamiennikiem cukru? – wartości odżywcze

Cukier kokosowy w porównaniu do cukru białego zawiera wiele odżywczych składników, m.in. potas, magnez, cynk, i żelazo. Ponadto znajdziemy w nim witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C. Głównym składnikiem, który jest odpowiedzialny za słodki smak jest sacharoza, która stanowi 70-79%, a także glukoza i fruktoza stanowiące 3-9%.

Dodatkowo sok, z którego jest pozyskiwany cukier kokosowy zawiera aminokwasy, przeciwutleniacze, kwas octowy oraz enzymy, które regulują poziom glukozy we krwi. Istotną informacją szczególnie dla diabetyków może być fakt, że cukier kokosowy posiada niski indeks glikemiczny, dlatego też stabilizuje poziom glukozy we krwi. Enzymy w nim zawarte spowalniają proces wchłaniania się cukru, co sprawia że nie dochodzi do nagłego skoku glukozy w naszym organizmie. Należy pamiętać, że kaloryczność cukru kokosowego jest zbliżona do tej zawartej w cukrze białym.

Kokosowo-karmelowy smak cukru sprawia, że doskonale nada się do słodzenia deserów, wypieków i koktajli. Niektórzy dodają go również do kawy. Ze względu na zawartość witamin i minerałów cukier kokosowy z pewnością może być traktowany jako zdrowszy zamiennik cukru białego. Warto jednak pamiętać o tym, żeby nie traktować go jako źródła składników mineralnych czy witamin w codziennej diecie, gdyż te ilości są niewielkie.

Cukier kokosowy – cena

Jak można się domyślić wszystko co zdrowsze jest zazwyczaj droższe. I tak też jest w tym przypadku. Cukier kokosowy jest znacznie droższy od białego. Najtaniej możemy go dostać na różnych stronach internetowych, gdzie ceny zaczynają się od ok. 20zł za kilogram. W sklepach stacjonarnych możemy go znaleźć za nieco wyższą cenę, zazwyczaj jest to kilka/kilkanaście złotych więcej. Warto sprawdzać gramaturę opakować, gdyż często po przeliczeniu okazuje się, że kupowanie mniejszych opakowań jest finalnie droższe niż zakup np. 1kg produktu.

Cukier kokosowy – sklep

Cukier kokosowy można dostać na różnych stronach internetowych, głównie oferujących zdrowe, ekologiczne produkty ale nie tylko. Wpisując w wyszukiwarkę hasło „cukier kokosowy” w wynikach wyszukiwania pojawia się naprawdę wiele witryn, które w swoim asortymencie mają ten produkt. Oprócz wirtualnych sklepów można go również znaleźć w sklepach stacjonarnych, zazwyczaj w dyskontach i supermarketach, które mają specjalnie wydzielone działy ze zdrową żywnością.

Cukier kokosowy zdecydowanie jest zdrowszą alternatywą dla cukru białego. Mimo niższego indeksu glikemicznego jego kaloryczność jest jednak bardzo podobna. Dlatego też dietetycy zgodnie twierdzą, że może być stosowany jako zamiennik (zwłaszcza przez diabetyków), jednak nie należy go nadużywać oraz traktować jako źródła wartościowych składników naszej diety. Pamiętajmy, że duża ilość cukru w diecie nie wpływa dobrze na nasz organizm, dlatego starajmy się go ograniczać do minimum.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest