Aronia i jej właściwości odżywcze, przepisy

Wprawdzie aronii nie spożywa się na surowo, ale nalewka aroniowa, sok z aronii czy inne przetwory na bazie jej owoców z pewnością zasługują na uwagę. Owoce aronii zawierają bowiem szereg cennych dla zdrowia witamin i minerałów, których pozytywny wpływ na zdrowie trudno przecenić. Przeczytaj i dowiedz się, jakie właściwości lecznicze i odżywcze ma aronia. Sprawdź również nasze sposoby na wykorzystanie jej owoców.

Aronia – garść informacji

Aronia to gatunek krzewu z rodziny różowatych, pochodzący z Północnej Ameryki. Ale to właśnie w Polsce uprawia się go najwięcej. Nasz kraj zresztą znajduje się na pierwszym miejscu nie tylko pod względem uprawy aronii, bo przoduje również w jej eksporcie.

Uprawa aronii nie jest szczególnie kłopotliwa – roślina nie ma zbyt dużych wymagań glebowych i wykazuje dużą odporność na różnego rodzaju choroby i warunki atmosferyczne. Owoce zbiera się od połowy sierpnia do września i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju przetworów: dżemów, soków, nalewek. Smakiem przypomina nieco czarną porzeczkę. Niekiedy krzew wykorzystuje się również jako roślinę ozdobną.

Właściwości odżywcze aronii

Owoce aronii to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Na pierwszym miejscu plasuje się cały zestaw cennych i dobrze przyswajalnych witamin. To przede wszystkim witamina C, ale aronia darzy nas hojnie również witaminami B1, B2, B6, B9, PP, E i A.
Aronia jest ponadto bogatym źródłem składników mineralnych – obfituje w potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, manga i molibden. Zawiera również antocyjany, fenolokwasy, garbniki i pektyny.

Tak hojnie zaopatrzona w dobroczynne składniki odżywcze nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, a korzyści płynące z regularnego spożywania aronii są nie do przecenienia. To m.in.:

  • wsparcie w leczeniu nadciśnienia;
  • ochrona przed chorobami układu krwionośnego;
  • regulacja poziomu cukru we krwi (polecana jest również osobom z cukrzycą);
  • profilaktyka chorób nowotworowych i wsparcie procesu ich leczenia;
  • poprawa odporności organizmu;
  • łagodzenie przebiegu chorób układu pokarmowego;
  • regeneracja skóry (również hamowanie procesów starzenia), włosów i paznokci;
  • przeciwdziałanie nadwadze i otyłości;
  • poprawa przemiany materii;
  • działanie uspokajające;
  • wsparcie w leczeniu infekcji i alergii;
  • poprawa pamięci i koncentracji;
  • działanie odtruwające.

Jak wykorzystać?

Owoców aronii nie spożywa się na surowo – w takiej formie są cierpkie i kwaśne. Są jednak wdzięczną bazą do różnego rodzaju przetworów. Sok, nalewka czy dżem
z aronii to prawdziwa uczta dla zmysłów, a przy okazji spora garść cennych składników odżywczych.

Aronia – przepisy

Sok z aronii

Składniki:

  • 1 kilogram owoców aronii
  • 200 gramów cukru
  • pół litra wody

Sposób przyrządzania:

  1. Owoce dokładnie oczyść i wypłucz pod strumieniem zimnej wody.
  2.  Oczyszczone owoce umieść w dużym garnku, zalej całość wodą i zagotuj.
  3.  Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 20 minut.
  4. Przelej przez sitko, dodaj cukier i znów zagotuj.
  5. Gotowe! Teraz sok przelej do słoików lub butelek.

Nalewka z aronii

Składniki:

  • pół kilo owoców aronii
  • 100 liści wiśni lub aronii
  • pół litra spirytusu
  • 1 litr wody
  • pół kilo cukru
  • 1 cytryna

Sposób przyrządzania:

  1.  Owoce i liście umieść w dużym garnku, zalej całość wodą (pół litra z podanej ilości) i zagotuj.
  2. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 15 minut.
  3. Całość odstaw na około 12 godzin.
  4.  Po upływie tego czasu wyjmij z garnka liście, wlej sok z cytryny i wsyp cukier.
  5. Dolej resztę wody i zagotuj.
  6.  Przelej całość przez sitko, żeby pozbyć się owoców.
  7.  Dolej spirytus i dokładnie wymieszaj.
  8. Przelej nalewkę przez gazę.
  9. Gotowe! Teraz musisz tylko uzbroić się w cierpliwość – nalewka musi trochę poleżakować.

Uwaga! Aronię należy wcześniej przemrozić – w tym celu umieść owoce w zamrażalniku na co najmniej 12 godzin (z powodzeniem owoce mogą jednak leżeć w tych warunkach dłużej). Przemrożone owoce tracą cierpki smak i szybciej puszczają sok. Podobną rolę grają dodawane do gotowania liście.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest