Wprawdzie aronii nie spożywa się na surowo, ale nalewka aroniowa, sok z aronii czy inne przetwory na bazie jej owoców z pewnością zasługują na uwagę. Owoce aronii zawierają bowiem szereg cennych dla zdrowia witamin i minerałów, których pozytywny wpływ na zdrowie trudno przecenić. Przeczytaj i dowiedz się, jakie właściwości lecznicze i odżywcze ma aronia. Sprawdź również nasze sposoby na wykorzystanie jej owoców.
Spis treści
Aronia – garść informacji
Aronia to gatunek krzewu z rodziny różowatych, pochodzący z Północnej Ameryki. Ale to właśnie w Polsce uprawia się go najwięcej. Nasz kraj zresztą znajduje się na pierwszym miejscu nie tylko pod względem uprawy aronii, bo przoduje również w jej eksporcie.
Uprawa aronii nie jest szczególnie kłopotliwa – roślina nie ma zbyt dużych wymagań glebowych i wykazuje dużą odporność na różnego rodzaju choroby i warunki atmosferyczne. Owoce zbiera się od połowy sierpnia do września i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju przetworów: dżemów, soków, nalewek. Smakiem przypomina nieco czarną porzeczkę. Niekiedy krzew wykorzystuje się również jako roślinę ozdobną.
Właściwości odżywcze aronii
Owoce aronii to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Na pierwszym miejscu plasuje się cały zestaw cennych i dobrze przyswajalnych witamin. To przede wszystkim witamina C, ale aronia darzy nas hojnie również witaminami B1, B2, B6, B9, PP, E i A.
Aronia jest ponadto bogatym źródłem składników mineralnych – obfituje w potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, manga i molibden. Zawiera również antocyjany, fenolokwasy, garbniki i pektyny.
Tak hojnie zaopatrzona w dobroczynne składniki odżywcze nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, a korzyści płynące z regularnego spożywania aronii są nie do przecenienia. To m.in.:
- wsparcie w leczeniu nadciśnienia;
- ochrona przed chorobami układu krwionośnego;
- regulacja poziomu cukru we krwi (polecana jest również osobom z cukrzycą);
- profilaktyka chorób nowotworowych i wsparcie procesu ich leczenia;
- poprawa odporności organizmu;
- łagodzenie przebiegu chorób układu pokarmowego;
- regeneracja skóry (również hamowanie procesów starzenia), włosów i paznokci;
- przeciwdziałanie nadwadze i otyłości;
- poprawa przemiany materii;
- działanie uspokajające;
- wsparcie w leczeniu infekcji i alergii;
- poprawa pamięci i koncentracji;
- działanie odtruwające.
Jak wykorzystać?
Owoców aronii nie spożywa się na surowo – w takiej formie są cierpkie i kwaśne. Są jednak wdzięczną bazą do różnego rodzaju przetworów. Sok, nalewka czy dżem
z aronii to prawdziwa uczta dla zmysłów, a przy okazji spora garść cennych składników odżywczych.
Aronia – przepisy
Sok z aronii
Składniki:
- 1 kilogram owoców aronii
- 200 gramów cukru
- pół litra wody
Sposób przyrządzania:
- Owoce dokładnie oczyść i wypłucz pod strumieniem zimnej wody.
- Oczyszczone owoce umieść w dużym garnku, zalej całość wodą i zagotuj.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 20 minut.
- Przelej przez sitko, dodaj cukier i znów zagotuj.
- Gotowe! Teraz sok przelej do słoików lub butelek.
Nalewka z aronii
Składniki:
- pół kilo owoców aronii
- 100 liści wiśni lub aronii
- pół litra spirytusu
- 1 litr wody
- pół kilo cukru
- 1 cytryna
Sposób przyrządzania:
- Owoce i liście umieść w dużym garnku, zalej całość wodą (pół litra z podanej ilości) i zagotuj.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 15 minut.
- Całość odstaw na około 12 godzin.
- Po upływie tego czasu wyjmij z garnka liście, wlej sok z cytryny i wsyp cukier.
- Dolej resztę wody i zagotuj.
- Przelej całość przez sitko, żeby pozbyć się owoców.
- Dolej spirytus i dokładnie wymieszaj.
- Przelej nalewkę przez gazę.
- Gotowe! Teraz musisz tylko uzbroić się w cierpliwość – nalewka musi trochę poleżakować.
Uwaga! Aronię należy wcześniej przemrozić – w tym celu umieść owoce w zamrażalniku na co najmniej 12 godzin (z powodzeniem owoce mogą jednak leżeć w tych warunkach dłużej). Przemrożone owoce tracą cierpki smak i szybciej puszczają sok. Podobną rolę grają dodawane do gotowania liście.