Anyż – właściwości zdrowotne oraz wykorzystanie w kuchni

Anyż kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, gdzie jest wykorzystywany jako dodatek do różnych potraw. W wielu domach jego zapach jest nieodzownym elementem okresu świątecznego. Warto jednak stosować go także na co dzień, gdyż podkreśla smak zarówno dań mięsnych, jak i deserów. Jednakże anyż ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale też korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jakie są właściwości anyżu i kto szczególnie powinien włączyć go do swojej diety?

Anyż – czym właściwie jest?

Warto zacząć od rozróżnienia dwóch roślin określanych mianem anyżu. Pierwsza z nich to biedrzeniec anyż. Może być stosowany w kuchni – ze względu na słodki smak jest dodawany głównie do słodyczy i ciast. Jednakże zdecydowanie częściej jest on używany w medycynie. Działanie wykrztuśnie owoców biedrzeńca znalazło zastosowanie m.in. w syropach na kaszel. Ponadto ma właściwości rozkurczowe i moczopędne.
Drugą z tych roślin jest natomiast badian właściwy znany szerzej jako anyż gwiaździsty albo gwiazdkowy. Również on charakteryzuje się pewnymi właściwościami zdrowotnymi, jednakże jest w znacznie większym stopniu wykorzystywany w kuchni. Ma ostrzejszy niż biedrzeniec, gorzkawy smak.

Anyż gwiaździsty – charakterystyka

Roślina ta swoją nazwę zawdzięcza wyglądowi owoców, które przypominają ośmioramienne gwiazdki. Do Europy przywędrował w XVII wieku z południowo-wschodniej Azji, gdzie do dziś jest uprawiany. Anyż gwiaździsty można spotkać w formie suszonych gwiazdek lub też jako czerwono-brązowy proszek. Badian właściwy jest drzewem, które osiąga wysokość maksymalnie 8 metrów. Jest spokrewniony z badianem japońskim, jednakże ten ostatni pozbawiony jest właściwości zdrowotnych, a nawet może działać toksycznie.

Właściwości zdrowotne anyżu gwiaździstego

Anyż właściwości zdrowotne wykazuje głównie w odniesieniu do układu pokarmowego. Poprawia trawienie oraz działa rozkurczowo – dzięki temu wspomaga zwalczyć skutki przejedzenia. Jest przydatny również przy niestrawności czy wzdęciach ze względu na właściwości wiatropędne. Nalewki na bazie anyżu wpływają korzystnie na procesy trawienne.

Anyż gwiaździsty może okazać się przydatny przy kamicy nerkowej – herbata z anyżu ma działanie moczopędne. Ponadto ma właściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Bywa stosowany także w łagodzeniu objawów reumatyzmu ze względu na lekkie działanie przeciwbólowe. Herbata anyżowa także wspomaga laktację, a zatem jest szczególnie polecana dla kobiet karmiących piersią.

Anyż gwiaździsty – zastosowanie w kuchni

Pomimo orientalnego pochodzenia anyż gwiaździsty znalazł zastosowanie również w kuchni europejskiej. Jest częstym dodatkiem do ciast i deserów, ale przyprawia się nim także potrawy z mięsa czy drobiu. Anyż dobrze komponuje się też z dżemami i owocowymi kompotami, jest również używany do produkcji likierów i nalewek takich jak np. anyżówka. W Chinach natomiast jest powszechnie dodawany do zup oraz potraw z wołowiny czy kurczaka.

Anyż można używać zarówno w całości, jak i w formie proszku powstałego ze zmielonych gwiazdek. Przyprawa ta poprawia również smak kawy czy herbaty. Anyż gwiaździsty – obok pieprzu syczuańskiego, nasion kopru włoskiego, cynamonu i goździków – stanowi składnik chińskiej przyprawy pięciu smaków.

Anyż – cena i dostępność

Anyż gwiaździsty jest na tyle znaną przyprawą, że nie powinno być problemu z jego dostępnością. Zarówno gwiazdki, jak i jego sproszkowaną formę można kupić właściwie w każdym sklepie. Jeśli chodzi o sproszkowany anyż cena za 100 g to około 10 złotych. Gwiazdki natomiast kosztują od 5 do 10 złotych zależnie od liczby sztuk w opakowaniu oraz producenta.

Anyż gwiaździsty to roślina o wielu przydatnych właściwościach. Mimo tego, że znany jest głównie jako przyprawa, warto zastosować go również w przypadku dolegliwości trawiennych (np. w postaci herbatki) czy problemów z laktacją. Anyż może być także pomocny w zwalczaniu kolek jelitowych. Ponadto olejek anyżowy ma właściwości odstraszające owady. Szereg zalet anyżu gwiaździstego przemawia za tym, by znalazł się on w każdej kuchni – nie tylko jako dobra przyprawa, ale także naturalny środek np. na problemy trawienne.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest