Za sprawą sushi zamawianego z dostawą lub dostępnego w lokalu kuchnia japońska staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Rodacy chętnie spożywają to danie, jednak… nie wiedzą o nim wszystkiego. Poznaj kilka najbardziej zaskakujących faktów o tym japońskim przysmaku.
Sushi to danie popularne w kuchni japońskiej. Z uwagi na swój wyjątkowy smak oraz walory zdrowotne, zaskarbiło sobie przychylność Polaków w całym kraju. Takie danie świetnie sprawdza się zarówno w roli lunchu, jak i lekkiej kolacji. Dlatego dostawa sushi cieszy się niesłabnącą popularnością – również ze względu na coraz przystępniejsze ceny japońskich rolek ryżowych. To, że Polacy są miłośnikami tego dania wcale jednak nie oznacza, że wiedzą o nim wszystko.
- Sushi wywodzi się z Chin
Mało kto wie, że sushi tak naprawdę wywodzi się z Chin, a do Japonii zostało wprowadzone ok. VII wieku. Jednak jako że to właśnie Japończycy rozsmakowali się w tym daniu, ich kraj uważany jest za kolebkę.
- Najdroższa ryba w sushi to węgorz unagi
Łosoś, choć jest drogą rybą, wcale nie stanowi dużego wydatku. Wystarczy porównać cenę 1 kg łososia z ceną 1 kg węgorza unagi. Za tego drugiego trzeba zapłacić ponad 300 zł.
Czy unagi jest wart swojej ceny? Nie pozostaje nic innego, jak się o tym przekonać…
- Sushi nie trzeba jeść pałeczkami
Zawsze zamawiasz sushi w dostawie, ponieważ nie potrafisz jeść pałeczkami? Nie musisz już ukrywać się w domowym zaciszu tylko z tego powodu. Etykieta dopuszcza spożywanie japońskiego przysmaku palcami.
- Sushi nie dla osób z nadciśnieniem tętniczym
Chociaż sushi uważane jest za jedno z najzdrowszych dań, jego spożywanie nie jest wskazane dla wszystkich. Japońskiego specjału powinny unikać osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze – sos sojowy zawiera bowiem sporą ilość sodu.
- Marynowany imbir zneutralizuje smak wasabi
Wasabi to pasta z zielonego chrzanu, która dodaje ryżowym rolkom wyrazistego smaku. Jeżeli jednak przesadzisz z jego ilością, wcale nie musisz ratować się szklanką pełnotłustego mleka. Doskonałym neutralizatorem ostrego smaku jest marynowany imbir.
- Łączenie sosu sojowego i wasabi niewskazane
Zgodnie ze sztuką spożywania sushi, sos sojowy i wasabi nie powinny być ze sobą mieszane. Pamiętaj o tym następnym razem, gdy będziesz delektować się smakiem japońskiego specjału.
- Sushi nie można przechowywać w lodówce
Zamawiasz sushi w dostawie, ale nie od razu przystępujesz do jedzenia? Nie przechowuj go w lodówce. Niska temperatura sprawia, że ryż traci swoje walory.
- Ceny sushi w Polsce są bardzo wysokie
Sushi zamawiane w Polsce sporo kosztuje. Okazuje się, że cena tego dania jest dużo wyższa w porównaniu z sushi serwowanym w japońskich barach.
- Sushi trzeba zjeść w całości
Zgodnie z etykietą, rolkę sushi trzeba zjeść w całości. Nie jest dopuszczalne odkładanie nadgryzionego kawałka na talerz. Jeżeli nie jesteś w stanie zjeść całej porcji, pozostałą część przytrzymaj w pałeczkach.