Wiosna, lato i wczesna jesień to długi sezon grillowy. W masowym użyciu są obecnie klasyczne urządzenia węglowe. To one rządzą naszymi ogrodami, tarasami, a nawet miejskimi parkami. Radosne biesiadowanie, charakterystyczny zapach i smak dymu to domena tradycyjnych modeli. Jeżeli jednak nie chcesz rozstawać się z grillowymi rozkoszami podniebienia po sezonie, musisz poszukać innego rozwiązania. Naturalnym wyborem są grille elektryczne – łatwe w użyciu, coraz bardziej zaawansowane technologicznie i jak się okazuje, po prostu lepsze dla naszego zdrowia.
Spis treści
Grille elektryczne dla zdrowia
Zacznijmy od wiadomości nienajlepszej dla miłośników potraw z grilla węglowego. O szkodliwości tradycyjnego grillowania mówiło się już od dawna, jednak w ubiegłym roku w mediach pojawiła się dość wstrząsająca informacja, która zweryfikowała upodobania kulinarne niejednego łasucha. Okazuje się bowiem, że to, co tak pięknie pachnie i u większości z nas powoduje niepohamowany ślinotok, jest również szalenie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zgodnie z ustaleniami naukowców z Politechniki Warszawskiej, potrawy przyrządzane bezpośrednio nad rozżarzonym węglem mogą zwierać nawet do 16 substancji rakotwórczych. Co więcej, wystarczy pochłonąć 200 gramów kiełbasy, by dostarczyć sobie aż 100 razy więcej benzopirenu, niż zrobilibyśmy to, wypaliwszy 20 papierosów. Benzopireny to silnie rakotwórcze związki, które występują również w… spalinach samochodowych. Grillując na węglu drzewnym, narażamy nasz organizm na kontakt z toksycznymi substancjami nie tylko podczas samego przyrządzania potraw. Wystarczy rozpalanie, by wystawić się na pierwsze uderzenie. Doglądając grillowanych smakołyków i dmuchając na rozżarzone węgle, pochłaniamy toksyny, które zwiększają u nas wystąpienie raka jelita grubego.
Grillowanie nie tylko poza sezonem
Amatorzy grillowanych potraw, których wystraszyła powyższa informacja, nie muszą jednak pozbawiać się swojej ulubionej rozkoszy podniebienia. Technologia jak zwykle wychodzi naprzeciw naszym potrzebom. Na rynku od dawna dostępne są rozwiązania, które pozwalają nam cieszyć się zdrowym grillowaniem w sezonie i poza nim. Wspomniane grille elektryczne znajdują się na pierwszym miejscu urządzeń bezpiecznych i niegroźnych dla naszego zdrowia. Są one ponadto wygodne i ekonomiczne – nie wymagają wszak brykietu i podpałki, nie emitują dymu i nie wydzielają pyłu. Co jednak dla wielu jest najważniejsze, można z nich z powodzeniem korzystać w pomieszczeniach zamkniętych, a więc deszcze i zawieruchy im niestraszne.
Rodzaje grillów elektrycznych
Jak się okazuje, grill elektryczny grillowi elektrycznemu nierówny. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów tych urządzeń. Najpopularniejsze są grille z rusztem, których główną zaletą jest większa powierzchnia, na której przygotowywać można więcej potraw. Minusem może być natomiast skapujący na grzałkę tłuszcz, który co jakiś czas trzeba z niej usuwać. Mniej problemu sprawia grill z teflonową płytą, w którym tłuszcz spływa do odrębnego naczynia bądź zintegrowanych z nim rynienek. Innym rodzajem grilla elektrycznego jest tzw. grill raclette, w którym oprócz tradycyjnej powierzchni do grillowania, znajduje się również specjalnie wydzielone miejsce np. do roztapiania sera.
Grille elektryczne w świecie nowoczesnych technologii
Któż by pomyślał, że sztuczna inteligencja wedrze się również do świata grillów. A jednak wszystko wskazuje na to, że już niedługo obsługiwać nas będą w pełni inteligentne urządzenia grillujące. Jedną z pierwszych jaskółek na technologicznym horyzoncie są grille elektryczne OptiGrill+ proponowane przez Tefal. Inżynierowie pracujący dla tej znanej firmy postanowili zaprzęgnąć inteligentne technologie do przyrządzania grillowanych potraw. Bo dlaczego nie? Nowoczesny grill korzystając z technologii „Automatic Sensor Cooking”, rozpoznaje nie tylko liczbę położonych na nim produktów, ale również ich grubość. Wszystko to, by precyzyjnie dostosować takie parametry jak temperatura oraz czas grillowania do konkretnych potraw. A zatem, jeżeli pragniesz idealnie przysmażonego burgera, mięsa drobiowego lub czerwonego, chrupiącej zapiekanki, klasycznej kiełbaski, owoców morza, wyśmienitej ryby albo boczku, twój inteligentny grill zadba, byś poczuł się dopieszczony. Co więcej, dzięki automatycznemu monitoringowi nie musisz co chwila odrywać się od towarzystwa, by sprawdzać, czy jedzenie jest już gotowe.
Zanim kupisz elektryczny grill
Przed zakupem elektrycznego grilla, powinieneś zwrócić uwagę na kilka absolutnie podstawowych elementów. Przede wszystkim upewnij się, że twój model posiada wygodny włącznik i wyłącznik. W przeciwnym wypadku urządzenie będzie zaczynało pracę już po podłączeniu do gniazdka, a żeby je wyłączyć, będziesz musiał każdorazowo odłączać kabel. Zadbaj również, żeby twój elektryczny partner w biesiadach posiadał odpowiednią moc. Pamiętaj, że im będzie ona większa, tym szybciej przygotują się pyszne potrawy. Żeby oszczędzić sobie nadmiaru pracy, rozejrzyj się za urządzeniem łatwym do czyszczenia. Tłuszcz ma bowiem ten przykry zwyczaj, że lubi osiadać na często trudno dostępnych elementach. Dobrym wyborem będzie bez wątpienia elektryczny grill z regulacją temperatury. Dzięki takiemu udogodnieniu idealnie dostosujesz temperaturę do rodzaju grillowanego produktu, w związku z czym jego smak będzie po prostu lepszy.
Pamiętaj, że grill to nie tylko mięso. Z równym powodzeniem przygotowywać możesz na nim wspaniałe aromatyczne warzywa, a nawet owoce! Nade wszystko jednak, rozpieszczając swoje podniebienie, nie zapominaj o zdrowiu.
Źródła:
- https://www.tvp.info/33327596/kielbasa-z-grilla-gorsza-od-nikotyny-tak-twierdza-naukowcy
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Benzopireny