Czy wiesz, co to jest ekożywność? No pewnie, kto by nie wiedział, to nawet przecież sama nazwa wskazuje. Ekożywność jest to żywność, która powstaje z upraw ekologicznych, bez udziału pestycydów, tak bardzo szkodliwych dla ludzi. Do nawożenia takiej żywności używany jest kompost a gdy brak jest kompostu naturalne nawozy. Żywność, która powstaje, nie jest modyfikowana genetycznie i nie zawiera GMO. Ta troska o środowisko naturalne sprawiła, że ekożywność stała się tak modna w XXI wieku. Nie ma się więc czemu dziwić- wszędzie żywność niewiadomego pochodzenia.
Spis treści
Zalety żywności ekologicznej
Bez wątpienia taki sposób żywienia ma więcej zalet niż wad.
- naturalność i wysoka jakość – masz pewność, że kontrolerzy zwracają większą uwagę na proces powstawania, sprawdzają certyfikaty itd. Wybierając żywność ekologiczną mamy pewność tego, co jemy, a to docenią osoby, które borykają się z różnymi alergiami pokarmowymi,
- odciążamy środowisko – nie trujemy środowiska pestycydami. Dbamy o ekosystem także o organizmy żywe,
- produkty ekologiczne są zdrowe, zawierają dużo witamin i składników odżywczych, dzięki czemu zapewniają nam dobre samopoczucie.
Wady żywności ekologicznej:
- cena – tak, te produkty z racji swojego naturalnego pochodzenia nie należą do najtańszych. Chociaż czasami lepiej zapłacić więcej i mieć świadomość, że na stole znajduje się w 100% naturalny produkt,
- doznania organoleptyczne – dla osób, którym nie zależy na własnym zdrowiu i nie jest smakoszem takiego pożywienia, jedzenie może wydawać się nieestetyczne. Nie oszukujmy się – taka żywność pozbawiona jest takich doznań, jakie posiada żywność nieekologiczna,
- są trudno dostępne – do niedawna żywność tą można było spotkać na wiejskich obszarach albo w sklepach ze zdrową żywnością. Na całe szczęście dziś, w supermarketach można znaleźć specjalne działy, w których takie produktyn są sprzedawane.
Wzrost cen wiąże się z tym, że gospodarstwa ekologiczne potrzebują stałej obecności człowieka. Rolnicy nie mogą używać nawozów sztucznych, potrzebują zatem większej ilości pracowników a zwierzęta droższej paszy.