Warzywa które warto jeść na diecie

Warzywa są bardzo istotnym elementem zdrowej diety i to nie tylko w przypadku osób, które się odchudzają. Jednak są pewne warzywa, których nie zaleca się jeść bez ograniczeń. Mogą one sprzyjać przybieraniu na wadze. Jakie więc warzywa warto jeść na diecie?

Warzywa są bardzo istotnym elementem zdrowej diety i to nie tylko w przypadku osób, które się odchudzają. Jednak są pewne warzywa, których nie zaleca się jeść bez ograniczeń. Mogą one sprzyjać przybieraniu na wadze. Jakie więc warzywa warto jeść na diecie?

Warzywa to podstawa diety odchudzającej. Eksperci zalecają, aby zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdego dnia zjadać pięć porcji warzyw. Powinny one stanowić dodatek do każdego posiłku. Porcję warzyw można ewentualnie zastąpić sokiem warzywno-owocowym czy niskokalorycznymi owocami. Kluczem do zdrowej diety jest spożywanie niskokalorycznych i różnorodnych posiłków pozbawionych przetworzonych składników. W przypadku warzyw nie należy ograniczać się do ich wąskiej grupy. Warto jeść na co dzień warzywa różnego rodzaju w formie sałatek, surówek, soków, przekąsek, dodatków do dań.

Warzywa są bardzo zdrowe. W większości są to produkty niskokaloryczne i bogate w cenne witaminy i minerały. Zawierają także błonnik pokarmowy. Jednak warto je wybierać w odpowiedni sposób. Unikać należy warzyw pakowanych w opakowania foliowe. W nich bowiem szybko rozwijają się szkodliwe drobnoustroje. Nie należy kupować warzyw, które już na pierwszy rzut oka wyglądają nienaturalnie, a więc są bardzo duże. To na ogół świadczy o dużej ilości stosowanych nawozów sztucznych. Dodatkowo nie wolno jeść warzyw spleśniałych czy nadgniłych. Są też warzywa, które niestety mogą dostarczać do organizmu człowieka szkodliwe związki chemiczne. Tak jest często w przypadku nowalijek, które sprzedawane są poza swoim naturalnym sezonem.

Generalnie najlepiej jest zawsze wybierać warzywa sezonowe i pochodzące z polskich upraw. Można na własną rękę zasiać w doniczkach sałatę, zioła czy nowalijki. Rosną one naprawdę szybko i wcale nie wymagają posiadania specjalistycznej wiedzy ogrodniczej. Są smacznym i zdrowym dodatkiem do posiłków. Warto też sięgać po kiełki warzyw, które bez problemu wyhodować można w każdym domu.

Zdecydowana większość warzyw to produkty niskokaloryczne, które warto spożywać na diecie. Nie trzeba się przy tym w zasadzie ograniczać. Odchudzając się najlepiej jeść warzywa surowe. Przygotować z nich można szybkie, smaczne i sycące surówki oraz sałatki. Stanowią one też świetny zamiennik dla słonych czy słodkich przekąsek. Prym wiedzie w tym przypadku niewątpliwie surowa marchewka, pietruszka korzeniowa, kolorowa papryka, kalarepa, cukinia, zielony ogórek, pomidory, kalafior, kapusta czy brokuły. Dodatkowo warto stawiać na warzywa, które dodają smaku potrawom, a przy okazji bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Są to m.in. czosnek, por, cebula czy korzeń chrzanu. Niskokaloryczne, a ponadto bardzo zdrowe są oczywiście różnego rodzaju kiszonki. To przede wszystkim ogórki i kapusta. Dostarczają one do organizmu człowieka cenne i niezbędne dla zdrowia probiotyki. Ponadto dobrym urozmaiceniem codziennej diety osoby na diecie i nie tylko są świeże zioła – bazylia, oregano, tymianek, koper, natka pietruszki itd.

Artykuł stworzony przy współpracy z marką Light Catering, oferującą catering dietetyczny w większości większych Polskich miast.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest