Jogurt skyr to islandzki wyrób mleczarski. Tradycyjny skyr wyrabiano z surowego mleka, a obecnie produkuje się go z odtłuszczonego pasteryzowanego w temperaturze 90–100 °C krowiego mleka. Mleko pasteryzuje się przez około 30-40 minut, a po tym czasie schładza do temperatury 40 stopni. Wiele źródeł podaje, że był jednym z głównych pokarmów Wikingów. Do tego ma niską zawartość kaloryczną i jest po prostu dietetycznym hitem. Mowa o skyr czyli mlecznym przysmaku. Czy rzeczywiście jest lepszy od naturalnego jogurtu?
Spis treści
Jogurt skyr
Poprzednio przygotowany skyr miesza się zimnym, kwaśnym mlekiem lub zimną wodą w proporcjach 1:5. Gotową, jednolitą mieszaninę dodaje się do ostygniętego już zsiadłego mleka i dokładnie miesza, a następnie dodaje się podpuszczkę. Całość osiąga w przeciągu około 5 godzin pH równe mniej więcej 4,7, następnie skyr leżakuje przez 18 godzin do osiągnięcia temperatury 18-20 stopni i pH 4,2. Następnie skyr przepuszcza się przez lniany worek, aby pozbyć się serwatki. Po 24 godzinach otrzymujemy gotowy produkt Do mleka dodaje się również bakterie Streptococcus salivarius ssp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus (wykorzystywanych w produkcji jogurtów). Skyr zawiera 12% białka, 3% węglowodanów i zaledwie 0,5% tłuszczu, а także wapń i witaminy. Jest także dużo bardziej delikatny i wilgotny niż tradycyjny. Obecnie można go kupić w wielu wersjach smakowych, a nawet w wersji pitnej. Dostępny jest w Skandynawii, Holandii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych, Austrii i Polsce.
Polska kariera przysmaku mlecznego zaczęła się latem 2017 roku. To wtedy jedna z sieci popularnych dyskontów wprowadziła na rynek ten wyrób. Oczywiście poprzedzono to wielomiesięcznymi testami i próbami smakowymi, ale i tak nie wiadomo było jak konsumenci zareagują na nowy produkt.
Na szczęście Polacy pokochali skyr – kolejne sieci handlowe zaczęły go wprowadzać, a w mleczarniach zaczęły powstawać nowe wersje smakowe skyru. Islandczycy natomiast nie wyobrażają sobie bez niego diety. Stanowi on obowiązkowy element ich diety, zjadają go jako przekąskę, dodają do obiadu, a nawet zjadają na deser.
Skarbnica białka
Bakterie wykorzystywane w produkcji skyru są odpowiedzialne za wytworzenie kwasu mlekowego w procesie fermentacji. To sprawia, że produkt ten wykazuje silne właściwości probiotyczne, jego spożywanie wpływa korzystnie na równowagę mikroflory jelitowej, poprawia odporność organizmu, zapewnia lepsze samopoczucie, koncentrację i energię życiową.
Najbardziej charakterystyczną cechą skyru jest jednak znacznie większa niż w jogurcie naturalnym zawartość białka. Dzięki temu wykazuje duże właściwości odżywcze np. świetnie wpływając na regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.
Skyr zawiera także małą ilość tłuszczu i dostarcza niewiele kalorii. Oczywiście należy pamiętać, że kaloryczność wzrasta w produktach smakowych. Warto pamiętać też o tym, że śladowe ilości tłuszczu utrudniają przyswajanie niektórych witamin z mleka. Jak wszystkie produkty mleczne, także skyr jest źródłem wapnia – budulca kości i zębów.
Inne właściwości prozdrowotne skyru
Skyr może dobroczynnie wpływać również na mikrobiom jelitowy i wzmacniać odporność. Oprócz tego zwiększa zdolność organizmu do przyswajania minerałów co zapobiega osteoporozie. Może również pomagać w biegunkach i IBS.
Skyr idealny produkt w profilaktyce chorób serca, ponieważ zawiera duże ilości magnezu i potasu. Pomaga również kontrolować stężenie glukozy we krwi i zawiera mało węglowodorów.
Z czym jeść skyr?
Skyr jest polecany na rozpoczęcie dnia, na przykład z dodatkiem musli czy owoców. Można go także dodać do płatków owsianych. Produkt sprawdzi się też jako przekąska w pracy. Zastąpi śmietanę w sałatkach i sosach. Ze skyru można również zrobić pastę kanapkową. Mieszkańcy Skandynawii uwielbiają skyr cake – ciasto przypominające sernik, można zrobić także skyramisu czyli tiramisu na bazie skyru. Gęsty jogurt pasuje niemal do wszystkiego.
Jeżeli chcesz znaleźć dobry zamiennik naturalnego jogurtu lub chcesz skosztować islandzkich smaków, to zdecydowanie możesz wybrać skyr.
Jogurt naturalny skyr kalorie/kcal
w 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 350 kJ / 82 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 11 g |
w tym cukry | 11 g |
Białko | 9,6 g |
Sól | 0,06 g |