Produkty sypkie w Twojej diecie

Przeciętna kuchnia nie funkcjonuje bez produktów sypkich. Zalicza się do nich nie tylko gotowe do spożycia ziarna, pestki czy nasiona, ale również wszelkiego rodzaju towary, służące do produkcji dań, czyli m.in. mąki, kasze, ryż, otręby, płatki, a nawet zioła i przyprawy.

1. Mąka odpowiednia dla każdego
2. Kasze w zdrowej diecie
3. Otręby dla zdrowia jelit

Całkowite zrezygnowanie z jedzenia produktów sypkich jest niemożliwe, ponieważ są one obecne w niemal każdym daniu. Kluczem jest wybieranie tych najzdrowszych dla organizmu i takie ich przygotowanie, dzięki któremu zachowują one swoje walory odżywcze i smakowe.

Mąka odpowiednia dla każdego

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez mąki, szczególnie kuchnię polską, w której dominują pierogi, kluski, makarony czy pieczywo. Wszystkie te produkty są wytwarzane przy użyciu mąki, a od jej rodzaju zależy, czy danie zostanie uznane za zdrowe czy raczej ciężkostrawne. Wybór mąk na rynku jest ogromny, począwszy od powszechnie wykorzystywanych mąk pszennych, aż po mąki bezglutenowe czy pełnoziarniste. Przyjmuje się, że najkorzystniejszy wpływ dla zdrowia mają mąki pełnoziarniste, a więc te, które wytwarza się z całego, nieoczyszczonego ziarna. Ziarno wykorzystywane do produkcji mąki może być pozbawione zewnętrznej otoczki lub nie. Mąki pełnoziarniste powstają z ziaren z otoczkami – to właśnie w nich znajdują się witaminy i błonnik, czyli składniki pozytywnie wpływające na zdrowie człowieka. Kupując mąkę, warto też zwrócić uwagę na jej typ – 450, 650, 2000, itd. Liczba ta wskazuje na procentowy udział składników odżywczych w 100g mąki. Tak więc typ 450 oznacza, że w 100 g mąki znajduje się zaledwie 0,45% składników odżywczych, natomiast tej w typie 1000 – 1%. Wraz z liczbą rośnie również granulacja i zmienia się kolor – mąka 2000 będzie ciemniejsza niż mąka typu 450. W dobrych sklepach, takich jak sklep Schronisko Bukowina, można znaleźć różnego rodzaju mąki, odpowiednie nie tylko dla osób stosujących zdrową dietę, ale również dla alergików czy osób nie spożywających glutenu.

Kasze w zdrowej diecie

Kasza to produkt wciąż niedoceniany, jednak niezastąpiony w kuchni osób stawiających na zdrową, niskokaloryczną dietę. Są one bowiem źródłem wielu witamin, antyoksydantów czy minerałów, a znaczna część z nich ma niski indeks glikemiczny, a więc nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu to zdrowy zamiennik ziemniaków, makaronu czy ryżu, a także świetny dodatek do mięs lub składnik pasztetów mięsnych i roślinnych. Wśród wielu rodzajów kasz na szczególną uwagę zasługuje amarantus, komosa ryżowa, kasza gryczana, jaglana, bulgur i pęczak. Większość z nich jest odpowiednia dla osób chorych na cukrzycę i tych, które stosują dietę związaną z niskim indeksem glikemicznym.

Otręby dla zdrowia jelit

Jednym z podstawowych błędów, jakie w komponowaniu codziennej diety popełnia wielu ludzi, jest spożywanie zbyt małej ilości błonnika pokarmowego. Tymczasem jego zawartość w spożywanych posiłkach jest bardzo ważna, ponieważ składnik ten odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit, a także wspomaga pracę układu pokarmowego. Doskonałym źródłem błonnika są otręby, a więc produkt, który powstaje podczas przemiału zbóż. Otręby to głównie zewnętrzna warstwa ziarna, a więc ta część, w której znajduje się najwięcej dobrych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych. Regularne spożywanie otrębów wspomaga więc pracę jelit, ułatwia trawienie i wypróżnianie, zapobiega powstawaniu wzdęć i gazów, a także dostarcza do organizmu niezbędne witaminy i solidną porcję błonnika.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest