Wiosna powinna nas zachęcić do większej dbałości o zdrowie. Warto pomyśleć o diecie i większej aktywności fizycznej, by odzyskać kondycję i witalność po zimie. Bierzmy pod uwagę nie tylko zmiany w obrębie głównych posiłków.
Przeanalizujmy, po jakie przekąski sięgamy między posiłkami. Może i tutaj warto coś zmienić?
Kiedy jesteśmy głodni i wejdziemy do sklepu po coś do jedzenia, jest duże prawdopodobieństwo, że sięgniemy po coś kalorycznego i przetworzonego. Chcemy szubko zaspokoić swoją potrzebę. Tak działa nasza psychika. Ponieważ wiosną będziemy wychodzić znacznie częściej niż zimą, to takie spontaniczne i nieprzemyślane zakupy mogą być codziennością. Warto więc zaopatrzyć się w coś, co będzie w naszej torbie czekało na ten kryzysowy moment, albo zapoznać się z propozycjami, jakie są zdrowe, a które kupimy w niemal każdym sklepie spożywczym.
To raczej dla nikogo nie jest zaskoczeniem. Od lat naukowcy podkreślają, że jemy ich zbyt mało. Świeże warzywa i owoce są łatwo dostępne. Po zimie nowalijki mogą być szczególnie atrakcyjne. Apetyczny wygląd i zapach powinny nas zachęcić. Nie tylko szybko zaspokoimy głód, ale dostarczamy do organizmu mnóstwo witamin i minerałów. Jeśli nie lubimy surowych warzyw, może pomogą nam dipy, które łatwo przygotujemy w domu.
Zawsze możemy mieć w plecaku lub torbie małe opakowanie chipsów marchewkowych, burakowych lub bananowych. Są chrupiące i smaczne, a przy tym bez porównania zdrowsze aniżeli tradycyjne chipsy. Jest to też świetna propozycja, jeśli mamy tendencję do podjadania chipsów wieczorem podczas oglądania telewizji.
Kiedy nasz głód jest większy i zbliża się czas posiłku to, zamiast zapychać żołądek drożdżówkami, rogalikami lub czekoladowymi batonami, które nie tylko nie mają żadnych wartości odżywczych, ale są źródłem kalorii, cukru i często konserwantów, wybierzmy batony proteinowe. Warunek jest taki, że musi to być nasz główny posiłek, a nie tylko przekąska (chyba że aktywnie trenujemy i potrzebujemy zregenerować organizm po wysiłku). Batony te są bardzo odżywcze i kaloryczne, więc musimy uważać, by nie przytyć. Produkt musi mieć dobry skład, a taki mają batony proteinowe (białkowe) OSHEE. Są smaczne, dodają energii i odżywiają po intensywnym wysiłku.
Orzechy i pestki są źródłem kwasów omega-3 i znajdziemy w nich witaminy. Powinny być w naszej diecie codziennie. Poprawiają pamięć i koncentrację, odżywiają mózg i zwiększają odporność. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego śniadania albo jako samodzielna przekąska.
Jeden i drugi produkt może być źródłem białka i probiotyków. O ile z kefirami takiego problemu nie ma, o tyle w przypadku jogurtów wiele osób woli jogurty smakowe. To już zdrowa przekąska nie jest. W owocowych jogurtach nie ma dużo owoców, za to często jest dużo cukru i polepszaczy smaku. Jeżeli mamy ochotę na owocowy jogurt, postawmy na jogurt naturalny i dorzućmy do niego garść borówek, truskawek lub innych ulubionych owoców. Aby dodać nieco słodyczy, wystarczy odrobina miodu.
Są smaczne, łatwe do przygotowania i uniwersalne. Można jeść je i na słodko, i na słono. Najlepiej smakują smażone tuż przed podaniem. Przygotuj je w weekend i zafunduj sobie ucztę smaków. Czas na pyszne śniadanie z naleśnikami w roli głównej. Jak pr...więcej
Owoce w cieście? Połączenie idealne, prawda?! Jeśli masz podobne zdanie na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj nasze deserowe propozycje! Dlaczego warto jeść owoce? Jakie są ich właściwości? Prócz walorów smakowych, owoce są...więcej
Odwiedzając Koreę z pewnością nie ominie nas degustacja tradycyjnego dania tego regionu – kimchi. Potrawa jest kluczowym składnikiem pozostałych koreańskich posiłków. Uchodzi także za jedno z pięciu najzdrowszy dań świata. Cały proces gotowania kimch...więcej
Jestem przekonana, że każdy zna to ciasto i każdemu będzie się ono kojarzyć z dzieciństwem. Ten smak, ten zapach… U nas w domu, babcia robiła je z różnymi owocami. I do tego też zachęcam. Jeśli nie lubisz śliwek, możesz użyć brzoskwiń, borówek, trusk...więcej