5 pomysłów na zdrową przekąskę

Dodano:26.03.2021 08:03
Aktualizowano:06.09.2021 20:46
Udostępnij

Wiosna powinna nas zachęcić do większej dbałości o zdrowie. Warto pomyśleć o diecie i większej aktywności fizycznej, by odzyskać kondycję i witalność po zimie. Bierzmy pod uwagę nie tylko zmiany w obrębie głównych posiłków.

Przeanalizujmy, po jakie przekąski sięgamy między posiłkami. Może i tutaj warto coś zmienić?

Kiedy jesteśmy głodni i wejdziemy do sklepu po coś do jedzenia, jest duże prawdopodobieństwo, że sięgniemy po coś kalorycznego i przetworzonego. Chcemy szubko zaspokoić swoją potrzebę. Tak działa nasza psychika. Ponieważ wiosną będziemy wychodzić znacznie częściej niż zimą, to takie spontaniczne i nieprzemyślane zakupy mogą być codziennością. Warto więc zaopatrzyć się w coś, co będzie w naszej torbie czekało na ten kryzysowy moment, albo zapoznać się z propozycjami, jakie są zdrowe, a które kupimy w niemal każdym sklepie spożywczym.

1. Świeże warzywa i owoce

To raczej dla nikogo nie jest zaskoczeniem. Od lat naukowcy podkreślają, że jemy ich zbyt mało. Świeże warzywa i owoce są łatwo dostępne. Po zimie nowalijki mogą być szczególnie atrakcyjne. Apetyczny wygląd i zapach powinny nas zachęcić. Nie tylko szybko zaspokoimy głód, ale dostarczamy do organizmu mnóstwo witamin i minerałów. Jeśli nie lubimy surowych warzyw, może pomogą nam dipy, które łatwo przygotujemy w domu.

2. Suszone owoce i warzywa

Zawsze możemy mieć w plecaku lub torbie małe opakowanie chipsów marchewkowych, burakowych lub bananowych. Są chrupiące i smaczne, a przy tym bez porównania zdrowsze aniżeli tradycyjne chipsy. Jest to też świetna propozycja, jeśli mamy tendencję do podjadania chipsów wieczorem podczas oglądania telewizji.

3. Batony proteinowe

Kiedy nasz głód jest większy i zbliża się czas posiłku to, zamiast zapychać żołądek drożdżówkami, rogalikami lub czekoladowymi batonami, które nie tylko nie mają żadnych wartości odżywczych, ale są źródłem kalorii, cukru i często konserwantów, wybierzmy batony proteinowe. Warunek jest taki, że musi to być nasz główny posiłek, a nie tylko przekąska (chyba że aktywnie trenujemy i potrzebujemy zregenerować organizm po wysiłku). Batony te są bardzo odżywcze i kaloryczne, więc musimy uważać, by nie przytyć. Produkt musi mieć dobry skład, a taki mają batony proteinowe (białkowe) OSHEE. Są smaczne, dodają energii i odżywiają po intensywnym wysiłku.

4. Bakalie

Orzechy i pestki są źródłem kwasów omega-3 i znajdziemy w nich witaminy. Powinny być w naszej diecie codziennie. Poprawiają pamięć i koncentrację, odżywiają mózg i zwiększają odporność. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego śniadania albo jako samodzielna przekąska.

5. Kefir i jogurt naturalny

Jeden i drugi produkt może być źródłem białka i probiotyków. O ile z kefirami takiego problemu nie ma, o tyle w przypadku jogurtów wiele osób woli jogurty smakowe. To już zdrowa przekąska nie jest. W owocowych jogurtach nie ma dużo owoców, za to często jest dużo cukru i polepszaczy smaku. Jeżeli mamy ochotę na owocowy jogurt, postawmy na jogurt naturalny i dorzućmy do niego garść borówek, truskawek lub innych ulubionych owoców. Aby dodać nieco słodyczy, wystarczy odrobina miodu.

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Naleśniki – pomysł na smaczne śniadanie

18 października 2021

Są smaczne, łatwe do przygotowania i uniwersalne. Można jeść je i na słodko, i na słono. Najlepiej smakują smażone tuż przed podaniem. Przygotuj je w weekend i zafunduj sobie ucztę smaków. Czas na pyszne śniadanie z naleśnikami w roli głównej. Jak pr...więcej

Ciasta z owocami w roli głównej

13 września 2021

Owoce w cieście? Połączenie idealne, prawda?! Jeśli masz podobne zdanie na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj nasze deserowe propozycje! Dlaczego warto jeść owoce? Jakie są ich właściwości? Prócz walorów smakowych, owoce są...więcej

Kimchi czym jest? Właściwości i wykorzystanie

20 czerwca 2020

Odwiedzając Koreę z pewnością nie ominie nas degustacja tradycyjnego dania tego regionu – kimchi. Potrawa jest kluczowym składnikiem pozostałych koreańskich posiłków. Uchodzi także za jedno z pięciu najzdrowszy dań świata. Cały proces gotowania kimch...więcej

Ciasto ze śliwkami – przepis idealny!

19 maja 2020

Jestem przekonana, że każdy zna to ciasto i każdemu będzie się ono kojarzyć z dzieciństwem. Ten smak, ten zapach… U nas w domu, babcia robiła je z różnymi owocami. I do tego też zachęcam. Jeśli nie lubisz śliwek, możesz użyć brzoskwiń, borówek, trusk...więcej