Wielkanoc to doskonała okazja, aby przygotować pyszne i oryginalne dania dla całej rodziny. Jednak wśród domowego rozgardiaszu często brakuje nam czasu i energii. Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy, które nie dość, że urzekają smakiem, to jeszcze przygotowuje się je w mniej niż pół godziny! Oto najlepsze propozycje na szybkie potrawy wielkanocne.
Spis treści
Sałatka świąteczna z jajkiem i szynką
Sałatka z jajkiem i szynką to jednocześnie prosta i pyszna propozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świątecznego śniadania. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawiera podstawowe składniki, które przeważnie posiadamy w domowej spiżarni. Potrzebne będą jajka ugotowane na twardo, szynka, kukurydza, por i seler naciowy. Tylko tyle i aż tyle, aby stworzyć znakomite danie. Dzięki dodaniu pora sałatka będzie wyrazista w smaku i ostrzejsza, jednak fani łagodnych smaków mogą wcześniej sparzyć pora pod wrzącą wodą. W tym przypadku nie ma konieczności dodawania wielu przypraw – wystarczy sól, pieprz i sos majonezowo-jogurtowy, który nada sałatce zwartej konsystencji.
Świąteczny żurek w chlebie
Żurek w chlebie zawsze robi wrażenie na gościach. Ta propozycja podania jest bardzo oryginalna i prezentuje się znakomicie na stole. Wbrew pozorom, żurek można przygotować w ekspresowym tempie i z niewielkimi zdolnościami kulinarnymi. A wszystko dzięki wykorzystaniu Żurku Nasza Specjalność WINIARY. Nie ma konieczności dodawania specjalnych przypraw. Żurek zawiera czosnek, cebulę i inne aromatyczne dodatki, które sprawiają, że zupa będzie pyszna i wyrazista w smaku. Gotuje się ją dosłownie 5 minut! Na koniec wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbasę, jajka ugotowane na twardo, śmietanę i szynkę pokrojoną w paseczki. Całość należy wlać do małych, okrągłych chlebków z wydrążonym środkiem i posypać natką pietruszki.
Tort sałatkowy
Sałatki wielkanocne nie muszą być nudne! Nieodłącznym elementem tradycyjnego, świątecznego menu jest sałatka jarzynowa. A może w tym roku warto uczynić z niej popisowe danie? Należy wykorzystać te same warzywa, jak w klasycznej sałatce jarzynowej, jednak propozycja podania będzie inna. Tort sałatkowy należy schłodzić w tortownicy, by zyskał zwartą konsystencję. Przyda się gęsty majonez, dzięki któremu danie się nie rozpadnie, np. Majonez Dekoracyjny WINIARY. Trzeba dokładnie obłożyć nim pokrojone warzywa, a następnie ozdobić np. natką pietruszki lub kawałkami warzyw. Znakomity efekt gwarantowany!
Babka cytrynowa
Przepisy na Wielkanoc warto nieco modyfikować, dzięki czemu stworzymy pyszne, a jednocześnie ekspresowe danie. Jedną z propozycji jest babka na kisielu o smaku cytrynowym. Smak ciasta podkreśli starta skórka cytrynowa i rodzynki, natomiast jeszcze więcej słodyczy doda aksamitna polewa czekoladowa. Babkę świąteczną można ozdobić dodatkowo wiórkami kokosowymi dla kontrastu lub startą skórką z cytryny. Będzie słodka w smaku, orzeźwiająca i idealnie puszysta. Jej przygotowanie zajmuje ok. pół godziny, a samo pieczenie 50 minut – w tym czasie stworzysz inne ekspresowe danie na świąteczny stół!