Płatki fitness – czy są lepsze od zwykłych? Sprawdzamy co wybrać na śniadanie!

Płatki niezależnie od formy i sposobu przyrządzenia stanowią smaczne i pożywne śniadanie. W zaledwie kilka minut możemy przygotować zdrowy posiłek, który zaspokoi poranny apetyt, a przy tym zadba o wygląd naszej sylwetki. Jakie płatki najlepiej zatem wybrać? Co będzie lepsze? Płatki z mlekiem w standardowym wydaniu czy może owsianka na bazie jogurtu naturalnego? Sprawdź razem z nami!

Który rodzaj wybrać?

Tym, co jest tak naprawdę istotne przy wyborze produktów spożywczych jest ich skład. Płatki uzyskane z pełnego ziarna, a nie te, które są całkowicie przetworzone, powinny zagościć na stałe w naszej kuchni. Większość płatków, które znajdziemy na półkowych sklepach, uzyskiwane są z cząstek ziarna, w tym właśnie z grysu lub mąki. Składają się one wówczas z dodatków w postaci substancji słodzących, konserwantów, barwników i aromatów… Nie brzmi to zatem zachęcająco. Jak więc sytuacja klaruje się jeśli mowa o płatkach fitness?

Dieta cud – czy to istnieje?

Zmiana nawyków żywieniowych oraz włączenie pewnych składników do diety powinno zacząć się właśnie od kuchni. To tam mamy największe pole do manewru, dzięki któremu bez problemu zadbamy o nasz wygląd… Panuje jednak mylne przekonanie, iż jest to wystarczającym rozwiązaniem. Skupiamy się wówczas na samej diecie, a nie wysiłku fizycznym. Opierając swe działanie na sloganach reklamowych wpadamy w pułapkę. Producenci żywności w swej ofercie posiadają całą gamę produktów. Ciekawym więc przykładem są płatki nestle fitness, które powszechnie uznano za gwarancję pięknej i zdrowej sylwetki. Czy jednak jedzenie płatków oznakowanych w ten oto sposób rzeczywiście jest zdrowe? Czy może lepiej zastąpić je klasyczną owsianką?

Prawda czy mit?

Płatki fitness jogurtowe to samo zdrowie… Otóż nie! Obietnica smukłego ciała i utraty zbędnych kilogramów oparta jest na zawartych w płatkach cukrach. Oprócz zbóż, dodatkowo w ich skład wchodzi ekstrakt słodowy jęczmienny, syrop glukozowy, słodka polewa jogurtowa i wiele innych. Jak widać, zawierają one same „słodkie” składniki. Tym sposobem jednak nie zrzucimy wagi…

Przed zakupem sprawdź etykietę

Wprowadzeni w błąd, sugerujemy się wyłącznie dużymi, kolorowymi napisami widniejącymi na opakowaniu. Niska kaloryczność oraz aspekt zdrowotny nie zawsze idą z tym w parze. Naturalne płatki wytwarzane są z ziaren owsa, pszenicy, żyta czy jęczmienia. Nic poza ziarnami nie powinno trafić do środka. W rzeczywistości wygląda to jednak nieco inaczej.

Owsianka – zdrowie i dobry skład

Płatki owsiane okazują się być najlepszym z możliwych rozwiązań. Dostarczają naszemu organizmowi witamin z grupy B, które doskonale wpływają na nasz układ nerwowy. Są one bogate w błonnik, który pozwala usunąć wszelkie szkodliwe produkty przemiany materii. W dodatku stanowią świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu i żelaza…

Z czym jeść płatki?

Choć codzienne jedzenie płatków nie niesie ze sobą znacznych skutków ubocznych, mogą one delikatnie mówiąc nam zbrzydnąć. Standardowa forma, jaką są płatki z mlekiem to szybkie, ale nie jedyne rozwiązanie. Jeśli chcesz urozmaicić dotychczasową dietę, sięgnij po jogurt naturalny. Możesz dodać do tego owoce suszone lub po prostu zastąpić je świeżymi, sezonowy składnikami. Najlepiej unikać jednak tych kandyzowanych i poddanych mocnej obróbce. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj łyżeczkę miodu i gotowe!

Postaw na…

…smak! Płatki niezależnie od rodzaju, kukurydziane, orkiszowe czy żytnie, znakomicie wpływają na nasze ciało. Delikatnie różnią się wartością energetyczną czy zawartością konkretnych składników. Zawierają jednak niezbędne dla naszego organizmu substancje odżywcze, dlatego też powinny stanowić jeden z elementów naszej diety!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.