Mięta – właściwości zdrowotne, wykorzystanie w urodzie oraz medycynie

Coraz częściej w kuchni stosowane są zioła, które urozmaicają i wzmacniają smak. Niektóre zioła są wykorzystywane również w medycynie naturalnej. Zioła są także dostępne w sklepach, gdzie można zakupić nawet świeże zioła w doniczce.

Najchętniej kupowane zioła?

Jedną z najchętniej stosowanych roślin w ziołolecznictwie jest mięta. Zalety tej rośliny odkryto już 3500 lat temu. Jednakże od tamtego czasu lista prozdrowotnych właściwości mięty poszerzyła się.

Właściwości zdrowotne mięty?

Korzystne właściwości mięty są ukryte przede wszystkim w jej liściach. W liściach zielonej mięty znajdują się takie składniki jak:

  • białka i węglowodany,
  • wapno, fosfor, żelazo czy magnez,
  • witamina A oraz
  • witamina B3

Przede wszystkim mięta działanie wykazuje rozkurczowe i przeciwwzdęciowe, gdyż pomaga zwalczyć problemy związane z układem pokarmowym jak:

  • niestrawność,
  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • skurcze żołądka.

Mięta posiada także silne działanie wykrztuśne, dlatego też sprawdza się w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych. Zioło to jest też pomocne w złagodzeniu bóli menstruacyjnych. Składniki zawarte w mięcie wykazują działanie relaksujące i niwelujące skutki wywołane przez nerwowe sytuacje. Mięta jest także używana do leczenia ran. Mięta jako zioło nie powoduje żadnych skutków ubocznych i może być pita zarówno przez dzieci jak i starszych ludzi. Warto także pamiętać, że mięta to źródło największej ilości przeciwutleniaczy wśród roślin zielnych.

Jak przygotować napar z mięty?

Najlepiej jest przygotować napar z liści mięty, ale także mięta z torebki jest dozwolona, gdyż przekaże swoje właściwości. Wybierając liście do naparu warto wybrać młode wierzchołki pędów. Po przygotowaniu liści należy zagotować pół litra wody, po czym zalać przegotowaną wodą przygotowane liście i zostawić je na dwadzieścia minut, aby dobrze się zaparzyły. Napar można przelać przez sito, aby móc cieszyć się bogatym i intensywnym smakiem naparu. Mięta pieprzowa to przede wszystkim orzeźwiający napar, który można serwować na zimno jak i na ciepło. Dodatkowo liście mięty idealnie komponują się z takimi daniami jak sałatki, ryby, farsz mięsny lub twarogowy, a liście mięty żute pomagają oczyścić jamę ustną(później można je połknąć). Miętę można także przygotować w formie pasty, razem z takimi składnikami jak sól, sok z cytryny, sproszkowany kumin czy nasiona kolendry.

Rodzaje mięty

Współcześnie na rynku dostępne są różnorodne odmiany mięty jak mięta cytrynowa czy marokańska lub czekoladowa. Miętę warto uprawiać, choćby w doniczce, gdyż energetyzuje, odświeża oraz orzeźwia. Należy pamiętać, że w przypadku takim jak mięta torebki mają słabsze oddziaływanie niż świeże listki. Mięta to idealny środek na inne dolegliwości( nie związane z układem pokarmowym) jak:

  • zatoki, gdyż inhalacje olejku z mięty pieprzowej mają zdolność udrożnienia nosa i zatoki,
  • wątroba, którą mięta wspomaga poprzez zwiększenie przepływu żółci,
  • pamięć, gdyż naukowcy wykazali, że zapach mięty wzmacnia pamięć, a nawet podnosi koncentrację,
  • podrażniona skóra, na którą można zastosować olejek z mięty, który łagodzi stany zapalne
    i inne.

Mięta a kobiety w ciąży?

Według badań mięta to nie tylko środek na złagodzenie problemów z trawieniem, ale też naturalny środek przeciw nudnościom towarzyszącym kobietom w ciąży. Eksperci zgodnie twierdzą, że kobieta w ciąży we wczesnej fazie ciąży może spożywać miętę w postaci herbatki, ale tylko w umiarkowanych ilościach(czyli 2-3 filiżanek herbaty miętowej). W późniejszych fazach ciąży herbatka z mięty może być przyczyną zgagi.

Jak przechowywać miętę?

Obecnie świeża mięta jest do kupienia niemal w każdym supermarkecie lub sklepie spożywczym. Listki świeżej mięty powinny charakteryzować się jaskrawo zieloną barwą bez ciemnych lub żółtawych plam. Warto miętę uprawiać w ogródku lub w doniczce, gdyż szybko rośnie i nie jest wymagająca. Listki świeżej mięty można włożyć w zwilżony wodą papierowy ręcznik, który należy umieścić w plastikowej torebce i w ten sposób mięta może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest