Kto z nas nie lubi koktajli owocowych lub warzywnych? Nie dość, że są naprawdę szybkie w przygotowaniu to oprócz tego pomagają zaspokoić głód! Można spożywać je w formie samodzielnego posiłku, ale także jako dodatek np. do śniadania. Posiłek w formie koktajlu to doskonałe rozwiązanie, ponieważ nie obciąża on naszego żołądka i szybko się trawi, a do tego dużo szybciej dociera do komórek, natychmiastowo je odżywiając. Pytanie brzmi, czy można dzięki temu schudnąć i jakie składniki dobrać, by koktajl był zarówno zdrowy, jak i pożywny dla naszego organizmu?
Spis treści
Co pić, żeby schudnąć?
Wybierając właściwe owoce, warzywa oraz dodając odpowiednie przyprawy, możemy wspomóc i przyspieszyć przemianę materii, co pomoże przy zrzuceniu zbędnych kilogramów. Oprócz tego, dostarczymy sobie wielu witamin i składników odżywczych. Oto kilka składników, które powinny się znaleźć w Waszych koktajlach.
- Kardamon– pomaga przy niestrawności i wzdęciach, przyspiesza przemianę materii, usuwa toksyny z dróg moczowych.
- Imbir– ma właściwości bakteriobójcze oraz ułatwia trawienie.
- Kurkuma– poprawia metabolizm, przyspiesza trawienie.
- Pieprz Cayene– przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
- Kurkuma– chroni wątrobę, naturalnie wspiera mechanizmy odtruwające, wpływa na trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe, pomaga przy zaparciach, wzdęciach oraz biegunkach.
- Spirulina– zawiera błonnik oraz uzupełnia niedobory białka.
- Jagody goi- regulują metabolizm, a także poziom cukru we krwi.
- Młody zielony jęczmień- wysoka zawartość błonnika oraz egzogennych kwasów, przyspiesza metabolizm tłuszczu, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi.
- Babka płesznik oraz babka jajowata (inaczej błonnik witalny)- pomagają na zaparcia, łagodzą biegunki, ograniczają wchłanianie tłuszczów, zmniejszają uczucie głodu.
- Olej kokosowy– pobudza metabolizm, przy czym przyspiesza spalanie tłuszczu.
- Grejpfrut– poprawia pracę jelit i wspomaga usuwanie toksyn, usprawnia przemianę materii, pobudza przemianę materii, reguluje gospodarkę węglowodanową, ma niski indeks glikemiczny- po jego zjedzeniu cukier uwalniany jest stopniowo, co zapobiega napadom głodu.
- Ananas– bogaty w błonnik, niskokaloryczny (100g to tylko 55kcal!), zawiera bromelainę- enzym wspomagający metabolizm białek i przyspieszający trawienie.
- Aloes– oczyszcza organizm ze złogów i toksyn, przyspiesza metabolizm, obniża poziom cukru we krwi, dodaje energii.
- Granat– hamuje uczucie głodu i chroni przed niestrawnością.
- Pomarańcza– pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej.
- Marchew– wspomaga pracę żołądka i dwunastnicy, reguluje procesy trawienne.
- Ocet jabłkowy– pobudza produkcję soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa toksyny, przyspiesza spalanie tłuszczu, zwiększa uczucie sytości.
- Jagody i borówki- mają niski indeks glikemiczny, co ułatwia kontrolę poziomu cukru i mniejszego wydzielania insuliny.
Koktajle odchudzające w proszku- tak czy nie?
Obecnie na rynku rekordową popularność biją koktajle w proszku, które po połączeniu z wodą lub mlekiem można wypić w formie pełnowartościowego posiłku. Stosując taką kurację, trzeba się liczyć z wysokim kosztem, bo żeby osiągnąć pożądany efekt, wskazane jest kupno większej ilości produktów od danego producenta. Wiadomo, że pozwala nam to zaoszczędzić sporo czasu, ale niekoniecznie jest to dobre dla naszego zdrowia. Takie proszki zazwyczaj zawierają typowe „zapychacze”, czyli białko sojowe i mleko w proszku. Owszem, zaspokoją nasz głód, ale nie dostarczą zbyt wielu substancji odżywczych. Witaminy i minerały tam zawarte to jedynie sztuczne dodatki, które niczym nie zastąpią tych, znajdujących się w świeżych warzywach czy owocach.
Przepisy na odchudzający koktajl
Na koniec kilka propozycji przepisów na zdrowe koktajle, mamy nadzieję, że je wykorzystacie i wypijecie ze smakiem
1. Koktajl oczyszczająco- detoksujący
Składniki:
- 2 plastry świeżego ananasa,
- garść świeżych liści pietruszki,
- 2 pomarańcze,
- 2 łyżki suszonych jagód goji,
- pół szklanki wody
Obrane owoce zmiksuj z umytymi liśćmi pietruszki i wodą. Dodaj 2 łyżki suszonych jagód goji albo udekoruj nimi koktajl przed podaniem. Smacznego!
2. Koktajl przyspieszający spalanie tłuszczu
Składniki:
- 2 kiwi,
- 2 grejpfruty,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki miodu,
- łyżeczka sezamu,
- łyżeczka pestek dyni,
- pół szklanki wody
Obierz owoce i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Warto użyć całych grejpfrutów razem z białymi błonkami, które dostarczą jeszcze większej ilości błonnika.
3. Mus przyspieszający metabolizm
Składniki:
- dojrzały banan,
- pół awokado,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- łyżka karobu
Awokado przekrój na pół i wydrąż pestkę. Wybierz miąższ ze skórki, połącz z pozostałymi składnikami i zmiksuj na kremowy mus. Możesz zjeść w postaci takiego musu, ale jeśli wolisz wersję bardziej płynną, dodaj nie więcej niż pół szklanki wody.
4. Turbospalający napój cytrynowy
Składniki:
- cytryna,
- szczypta chili,
- łyżeczka miodu,
- szklanka wody
Wyciśnij sok z cytryny, a następnie wymieszaj go z pozostałymi składnikami oraz wodą. Tak przyrządzony napój pij pół godziny przed posiłkiem.
5. Zielony pogromca tkanki tłuszczowej
Składniki:
- szklanka mrożonego zielonego groszku,
- gruszka,
- łyżka oleju kokosowego,
- plaster świeżego ananasa,
- szklanka wody lub wody kokosowej
Owoce umyj, a następnie obierz. Zmiksuj z resztą składników. Gruszkę możesz tutaj zastąpić słodkim jabłkiem.