Jednodniowa głodówka jest doskonałą formą stopniowej detoksykacji organizmu. Daje czas na regenerację układu trawiennego, choć całkowita odnowa jest możliwa jedynie przy długoterminowym utrzymaniu postu. Obie formy pomagają złagodzić następujące objawy: bezsenność lub zaburzenia snu, brak energii, bóle głowy, obrzęki, problemy trawienne oraz kłopoty z cerą.
Spis treści
O czym muszę pamiętać?
- Jeśli decydujesz się na jednodniową głodówkę, pamiętaj o podstawowych zasadach, które sprawią, że będzie ona w pełni bezpieczna dla Twojego organizmu:
Wypij przynajmniej 2,5 litra niegazowanej wody, by uzupełnić elektrolity w organizmie. - Nie pij soków, ponieważ zawierają węglowodany utrudniające osiągnięcie zamierzonego efektu.
- Oszczędzaj się – wysiłek taki jak bieganie czy ćwiczenia na siłowni jest niewskazany.
- Nie podejmuj głodówki jednodniowej częściej niż raz na dwa tygodnie. Unikaj jej również w czasie miesiączki, gdy czujesz osłabienie i w czasie przesilenia wiosennego.
Głodówka nie jest wskazana dla osób z zaawansowaną cukrzycą, kobiet w ciąży, dzieci i osób cierpiących na niedowagę. W pozostałych przypadkach pomoże w usuwaniu zbędnych resztek pożywienia z organizmu oraz usprawni działanie układu pokarmowego.
Podobnie jak większość diet leczniczych nie sprawdzi się w walce z nadwagą, ponieważ nie służy zrzucaniu zbędnych kilogramów. Usunie jednak część toksyn i szkodliwych substancji z naszych jelit, co z pewnością wspomoże proces odchudzania. Jakiekolwiek zmiany w wadze dnia następnego wiążą się z utratą wody, nie ze spaleniem tkanki tłuszczowej.
Czy potrzebne jest odpowiednie przygotowanie?
Zaleca się odstawienie słodyczy i alkoholu przed rozpoczęciem głodówki. Można także pić zioła. Dzień po głodówce nie powinniśmy natomiast przeciążać organizmu, „uzupełniając zapasy”. Utrzymywanie odpowiedniej i zbilansowanej diety pozwoli uniknąć doznania przez organizm szoku. Po wakacyjnym grillu dzień głodówki nikomu nie zaszkodzi.