Mówiąc o diecie, zawsze myślimy o dietach odchudzających, których celem jest utrata zbędnych kilogramów. Jadłospisy te mają najczęściej zagwarantować ujemny bilans kaloryczny. Jednak diety odchudzające nie są jedynymi, z którymi możesz się spotkać. Wyróżnia się diety lecznicze czy eliminacyjne. Czym są diety eliminacyjne, kiedy się je stosuje i jakie są najpopularniejsze?
Spis treści
Czym jest dieta eliminacyjna i dlaczego jest stosowana?
Diety eliminacyjne wykluczają ze spożycia pewne grupy produktów. Najczęściej wybierają je osoby ze względów zdrowotnych, które nie tolerują lub są uczulone na pewne składniki odżywcze. Do diet eliminacyjnych jednak należą także diety wegetariańskie, które wykluczają spożycie mięsa ze względów etycznych.
Diety eliminacyjne wymagają od osób na nich będących nieustannego sprawdzania składów produktów, szukania zamienników i ewentualnego brania suplementów, aby zastąpić wykluczaną grupę produktów. Tylko wówczas diety eliminacyjne są pełnowartościowe i dostarczają wszystkich niezbędnych organizmowi witamin oraz składników mineralnych.
3 najpopularniejsze diety eliminacyjne
Istnieje szereg diet eliminacyjnych dopasowanych do poszczególnych schorzeń i alergii. Wśród najpopularniejszych znajdują się jednak diety wegetariańskie, bezglutenowa i bezlaktozowa.
Diety roślinne
Diety roślinne obejmują szereg diet wykluczających produkty zwierzęce i odzwierzęce w różnym zakresie. Najbardziej restrykcyjna jest dieta wegańska, która eliminuje wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego w tym mięso, ryby, jaja i mleko.
Nieco łagodniejszą wersją jest wegetarianizm, który wyklucza mięso i produkty wytwarzane z martwych zwierząt np. smalec.
Dla osób chcących jedynie ograniczyć spożycie mięsa atrakcyjne będą zasady diety fleksitariańskiej. Osoby, które z kolei chcą wykluczyć mięso, ale zachować w swoim jadłospisie ryby (np. ze względów zdrowotnych) powinny przejść na peskatarianizm. W diecie tej dopuszczane jest także spożycie jaj i mleka, stanowi więc z pewnością łagodniejszą wersję diety roślinnej.
Dieta bezglutenowa
Inną niegdyś bardzo popularną dietą była dieta bezglutenowa wykluczająca produkty zawierające gluten (białko roślinne znajdujące się w niektórych zbożach takich jak np. pszenica). Dziś stosowana jest przede wszystkim przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu.
Dieta bezlaktozowa
Dieta bezlaktozowa z kolei wyklucza wszystkie produkty zawierające laktozę – czyli sporą grupę nabiału. Przechodzą na nie osoby nietolerujące laktozy lub osoby starsze, u których spadło stężenie laktazy (enzymu wspomagającego trawienie laktozy).
Artykuł dostarczył partner serwisu.