Jajka na miękko – czym się różni od jajka na twardo? Którą wersję wybrać?

Perfekcyjnie przygotowane jajko na miękko powinno mieć stałe, dobrze ścięte białko i ciepłe, ciekłe żółtko. Podane z dodatkiem maślanej grzanki, doprawione solą i pieprzem stanowi prosty, lecz niezwykle wysmakowany posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia- nie bez powodu był to ulubiony przysmak francuskiego króla Ludwika XV!

Jaja na miękko- ile gotować?

Sekretem udanego jajka na miękko jest odpowiedni czas gotowania. W rondelku zagotowujemy wodę, następnie zmniejszamy ogień prawie do minimum. Do gotującej się wody wrzucamy jajka i od tego momentu zaczynamy odmierzać czas. Najbardziej przydatnym ku temu narzędziem będzie zwykły minutnik kuchenny lub odpowiednia aplikacja w telefonie. Gdy gotujmy jedno czy dwa jajka, 5 minut gotowania powinno zapewnić cieknące żółtko. Dla uzyskania żółtka lekko ściętego gotujemy jajka do 7 minut. W przypadku gotowania równocześnie większej ilości jajek czas można wydłużyć o kilka sekund.

Na twardo czy na miękko- jaka to różnica?

Jajka dostarczają nam wielu drogocennych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, zaraz po tranie zawierają najwięcej naturalnej witaminy D. Zawarte w nich witaminy A i E pomagają w utrzymaniu zdrowego wyglądu skóry i przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników. Jedząc jajka dostarczamy sobie również witamin z grupy B (B6 i B12, B9) oraz witaminę K. Prócz witamin jajko stanowi prawdziwe bogactwo składników mineralnych. Magnez, żelazo, wapń, potas czy fosfor są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Różnica między jajkiem na miękko a jajkiem na twardo znajduje się w środku- w żółtku. To właśnie żółtko zawiera zdecydowaną większość wymienionych wyżej składników odżywczych, a po ugotowaniu sporo z nich traci.

Skarby ukryte w żółtku

Żółtko jajka zawiera beta-karoten i luteinę- składnik działający korzystnie na wzrok . Istotnym składnikiem jest lecytyna- składnik zawierający spore ilości kwasów omega 3, które chronią przed miażdżycą, regenerują wątrobę i wspomagają pracę mózgu. Dzięki niej poprawia się pamięć, zwiększa się zdolność koncentracji i szybkość uczenia się. Lecytyna może też pomóc w walce z chorobami maniakalno-depresyjnymi. Działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Jajka na miękko w ciąży

Jedzenie jajek w czasie ciąży jest zalecane przede wszystkim ze względu na obecność kwasu foliowego czy choliny- substancji niezbędnej dla prawidłowego rozwijania się płodu. Jednak czy w ciąży można jeść jajka na miękko? Kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania tak przygotowanego jajka ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą. Należy unikać również wszystkich produktów, które w składzie mają surowe jajka. Bakterie salmonelli giną dopiero w temperaturze 65 stopni, najbezpieczniej będzie więc przygotować jajko na twardo, jajecznicę bądź jajko sadzone (ze ściętym żółtkiem). Ryzyko zarażenia salmonellą maleje jeśli przyszła mama kupuje jajka dobrej jakości.

Jajo jaju nierówne. Kupuj świadomie

Zanim zdecydujemy się na poranne jajko na miękko czy inne ulubione danie z dodatkiem jaj, pamiętajmy jak ważne są oznakowania na skorupkach. Wybierając jajka od kur z chowu wolnowybiegowego lub ekologicznego zyskujemy nie tylko na zdrowiu, ale też przyczyniamy się do lepszego traktowania kur. Jak poznać który rodzaj kupujemy? Każde jajko powinno mieć stempel z kodem: na początku kodu znajduje się numer od 0 do 3, następnie symbol państwa oraz weterynaryjny numer fermy. Najważniejsze przy zakupie jest zwrócenie uwagi na początkowy numer.

  • 3- chów klatkowy. Kury trzymane są w zamkniętych klatkach, bez możliwości swobodnego poruszania się. Często zostają okaleczane w celu zmniejszenia zajmowanej powierzchni. Jak łatwo sobie wyobrazić stres tak żyjących kur jest ogromny, faszerowane antybiotykami i hormonami wzrostu produkują o wiele więcej jajek niż w przypadku chowu wolnowybiegowego.
  • 2- chów ściółkowy. Kury nie są zamknięte w klatach, są za to zamknięte na hali i nie są wypuszczane na świeże powietrze.
  • 1-chów wolnowybiegowy. Kury hodowane są w warunkach częściowo otwartych- często zamykane są tylko na noc. Jest to sposób hodowli nie będący źródłem stresu i cierpienia.
  • 0-chów ekologiczny. Kury chowane w sposób tradycyjny na świeżym powietrzu, karmione odpowiednimi dla nich, ekologicznymi paszami.

Jeszcze nie tak dawno spierano się na temat właściwości zdrowotnych jajek. Dziś lekarze i dietetycy zalecają włączenie ich do diety praktycznie bez ograniczeń. A więc- na zdrowie!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest