Owoc kaki – właściwości odżywcze i zdrowotne

Owoc kaki zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. Bez problemu można spotkać go na półkach polskich sklepów. Jego właściwości nie mają już przed naukowcami tajemnic. Wyglądem przypomina niewielkie żółto-pomarańczowe pomidory, a smakiem słodkie śliwki. Nazywany jest także jabłkiem orientu, hurmą, persymoną czy sharoną. Wzmacnia odporność, odmładza, poprawia witalność. Ma też właściwości antynowotworowe.

Owoc kaki naturalnie występuje w strefie międzyzwrotnikowej. Pochodzi z Chin i rośnie na drzewie zwanym hebanowcem o gładkich liściach i silnych gałęziach. Ludziom udało się wyhodować 1000 odmian tej rośliny. Najbardziej znane na rynku są owoce chińskiej hurmy wschodniej nazywane szaron. Owoce te są niskokaloryczne. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C i K, likopen, zeaksatyny, katechiny, gallokatechiny, luteinę, beta karoten, kryptoksatyny, błonnik pokarmowy. W Polsce owoc ten pojawia się pod koniec jesieni.

Owoc kaki – witaminy

Owoce hebanowca zawierają w sobie witaminę A, beta karoten, luteinę, likopen, czyli substancje, które zapobiegają niedoskonałościom skóry, pogorszeniu się wzroku, chorobie Alzheimera, plamom starczym. Potas natomiast przyczynia się do rozszerzania naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia.

Właściwości zdrowotne kaki

Owoc ten – według niektórych badań – może mieć pozytywny wpływ na hamowanie rozwoju komórek nowotworowych. Badania dowodzą, że stosowanie wyciągu z owocu daje efekty już po 3 dniach. Chodzi tu o zaprogramowaną śmierć komórki tzw. apoptozę. Zawarta w nim witamina C wspiera odporność organizmu oraz działa przeciwutleniająco. Za pracę serca odpowiada obecna w kaki glukoza i fruktoza. Owoc zwiększa też pobudzenie seksualne. Można z niego przygotować maseczkę, która będzie pomocna w walce z trądzikiem. Sok z kaki z dodatkiem wody pomoże wygrać z przeziębieniem. Działa na wrzody, wspomaga procesy trawienia i pomaga w leczeniu ich zaburzeń. Dobrze wpływa na wzrok, dlatego owoc zaleca się osobom, które dużo czasu spędzają przy komputerze. Błonnik, którego w kaki jest zdecydowanie więcej, niż w jabłkach pozytywnie oddziałuje na obniżenie cholesterolu i ciśnienia. Hebanowiec znajduje zastosowanie również w procesie gojenia ran. Witamina A działa antybakteryjnie i ujędrniająco. Odmładza skórę, włosy i paznokcie. Niszczy wolne rodniki.

Owoc kaki – jak jeść?

Najważniejszą kwestią jest obranie owocu ze skórki, która nie jest jadalna. Powinien być spożywany w surowej formie. Inaczej może stracić niektóre ze swoich właściwości. Warto dodawać go do deserów, przetworów czy ciast. Może być spożywany w całości, w kawałkach, albo przekroić na pół i wybierać miąższ łyżeczką. Należy go przechowywać w lodówce.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest