Jabłko jest jednym z najpopularniejszych owoców w Polsce i trudno się temu dziwić, ponieważ jest dostępne o każdej porze roku, tanie i smaczne, a w dodatku można je jeść wiele różnych sposobów. Chętnie po nie sięgamy będąc na diecie, dlatego warto się zastanowić jakie wartości odżywcze są zawarte w jabłku i ile ma kalorii.
Spis treści
Jakie właściwości odżywcze posiada jabłko?
Właściwości odżywcze jabłka to przede wszystkim duża zawartość witaminy C, beta karotenu i błonnika pokarmowego. W zależności od odmiany i dojrzałości owocu ilość tych składników będzie różna, aczkolwiek wszystkie z nich są bogatym źródłem witamin i cennych minerałów, które powinniśmy dostarczać do naszego organizmu.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na cholesterol: pomagają w obniżeniu poziomu LDL we krwi dzięki pektynie – odpowiedzialnej za wstrzymanie procesu wchłaniania tłuszczu pokarmowego w jelicie cienkim. Jabłka mają także bardzo dobre działanie na naszą skórę, a wszystko za sprawą antyoksydantów, które oprócz opóźniania procesu starzenia się, pomagają w walce z chorobami. Dodatkowo, jabłka poprawiają kondycję włosów i paznokci. Jeżeli chodzi o znaczenie jabłka w procesie odchudzania się – zawarty w nich błonnik wspomaga trawienie, wobec czego mają spore znaczenie w diecie redukującej masę ciała.
Ile kalorii ma jabłko?
W 100 gramach produktu są zaledwie 52 kalorie, przy czym owoc średniej wielkości to zwykle około 140-150 gram. O tym, dlaczego warto jeść jabłka można się rozwodzić godzinami, dlatego najlepszym podsumowaniem będzie angielskie przysłowie „An apple a day keeps the doctor away”.